ŠTO SE UVODI, A ŠTO ODGAĐA

Slovenska vlada kreće u poreznu reformu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.02.2016 22:38
  • Objavljeno 26.02.2016 u 21:37
matematika, obrazovanje, porez

matematika, obrazovanje, porez

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Slovenska vlada priprema malu poreznu reformu u okviru koje će vjerojatno malo povećati porez na dobit, a smanjiti poreze i doprinose koje poslodavci plaćaju za stručnjake i visokokvalificirane radnike, dok će se uvođenje poreza na nekretnine odgoditi

'Ukupno porezno opterećenje za poduzeća u Sloveniji nije visoko, tu smo ispod prosjeka Europske unije i vrlo konkurentni', kazao je na konferenciji za novinare ministar financija Dušan Mramor koji ne vidi prostor za daljnje smanjivanje korporativnih poreza na dohodak.

Vlada predviđa javnu raspravu o svojoj poreznoj reformi u prvoj polovici ove godine. Održat će se i konzultacija sa sindikatima i poslodavcima, a ukupna porezna opterećenja smanjila bi se za 60 do 70 milijuna eura, pri čemu kako je naglasio Mramor treba paziti i na porezne prihode zbog daljnjeg smanjenja proračunskog deficita.

Vlada ne namjerava smanjiti sadašnji porez na dobit koji je sa stopom od 17 posto vrlo mali nego ga vjerojatno malo povećati s početkom iduće godine.

Manju stopu poreza na dobit od Slovenije u EU ima samo Irska, ali se Slovenija unatoč tome susreće s problemom malih stranih investicija zbog neelastičnog radnog zakonodavstva i visokih poreza i doprinosa koje plaćaju poslodavci, što smanjuje konkurentnost slovenske ekonomije.

Prema riječima Mramora, Slovenija će izvršiti porezno restrukturiranje za 60-70 milijuna eura kako bi porezno opterećenje bilo pravednije, a razmišlja se o smanjenju poreza na plaće visoko kvalificiranih i stručnih radnika, od čega se lani odustalo.

'Cilj je smanjiti poreze na plaće najproduktivnijih ljudi. Postoje drugi načini za povećanje poreznih prihoda u gospodarstvu, a da se time ekonomiji na napravi šteta', kazao je Mramor.

Iako su prve pripreme za oporezivanje imovine provedene još prije desetak godina, a uvođenje tog poreza prije dvije godine poništio ustavni sud, uvođenje poreza na nekretnine vlada premijera Mire Cerara ponovo će odgoditi zbog potrebnog sređivanja evidencije o nekretninama i njihovoj vrijednosti, što bi trebalo biti završeno u razdoblju 2018-2020, naveli su u slovenskom ministarstvu financija.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!