VIRANTOVA PODRŠKA

Slovenija želi Hrvatsku čim prije u Schengenu

18.03.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Postoji višestruki interes Slovenije da Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju što prije uđe i u schengenski prostor bez granica, izjavio je u ponedjeljak u parlamentu Gregor Virant koji će u novoj vladi, koju je predložila mandatarka Alenka Bratušek, biti ministar za pravosuđe i unutarnje poslove

'Što prije Hrvatska uđe u Schengen, tim bolje za Sloveniju', rekao je Virant tijekom predstavljanja pred parlamentarnim odborima za unutarnje poslove i pravosuđe.

Virant je rekao da će učiniti sve da do ulaska Hrvatske u EU bude realiziran dogovor dviju država prema kojemu će se policijska granična kontrola umjesto na dva mjesta obavljati na jednom, na kojemu će zajedno biti slovenski i hrvatski policajci, ali da je pravi i višestruki interes Slovenije da i Hrvatska što prije uđe u schengenski prostor u kojemu je Slovenija već više od pet godina.

S ulaskom Hrvatske u EU na graničnim prijelazima sa Slovenijom više neće biti carinske kontrole, ali do ulaska Hrvatske u Schengen ostaje policijska kontrola iako će protok putnika zbog zajedničke kontrole na jednoj točki biti jednostavniji i brži.No, tek ulaskom Hrvatske u Schengen promet će na granici biti potpuno oslobođen formalnosti jer neće biti carinske kontrole. Interes Slovenije da se Hrvatska uključi u Schengen je višestruk i zato će Slovenija pomagati Hrvatskoj da do toga dođe što prije, istaknuo je Virant.

Po njegovim će riječima što brži ulazak Hrvatske u Schengen biti od velike koristi za slovenske građane jer je granica s Hrvatskom jedna od najprometnijih. Slovenci se dobro sjećaju pozitivnih učinaka ukidanja carinske kontrole na granicama s Italijom i Austrijom nakon ulaska Slovenije u Schengen u prosincu 2007. godine, tri i pol godine nakon njenog ulaska u EU, jer nije bilo uobičajenih gužvi na granici za novogodišnje i božićne praznike, a slobodan protok putnika bez granične kontrole Slovencima je omogućio nesmetana putovanja širom EU-a.


Problemi koja Slovenija sada ima jer kontrolira 'vanjsku granicu' EU-a prema Hrvatskoj ubuduće će otpasti, a kad Hrvatska uđe u Schengen velik broj policajaca koji sada kontroliraju prostor prema Hrvatskoj moći će biti premješten na druge zadaće, rekao je Virant. Podsjetio je da je iz Slovenske policije u zadnje dvije godine otišlo 500 pripadnika, zbog čega je policija kadrovski oslabljena.

Predstavljanje kandidata za 13 ministarskih mjesta u vladi mandatarke Alenke Bratušek počelo je u ponedjeljak, a nastavlja se i u utorak.

Za srijedu je predviđeno glasovanje o novoj vladi, a bude li potvrđena, kako se očekuje, krajem tjedna novi bi ministri izvršili primopredaju s ministrima odlazeće vlade Janeza Janše.