SMANJENJE TROŠKOVA

Slovenija uvela karte za prijevoz po cijeloj zemlji. Pazite koliko koštaju

01.06.2023 u 09:00

Bionic
Reading

Od danas je u Sloveniji dostupna nova karta za međugradski prijevoz čijom kupnjom možete za 70 eura mjesečno ili 560 eura godišnje koristiti sav linijski javni prijevoz u zemlji, osim gradskog prijevoza. Dostupne su i karte za kraći vremenski period

Kako javlja RTVSlo, cijena personalizirane mjesečne karte je 70 eura, a godišnje 560 eura. Postoji i nepersonalizirana karta koju može koristiti više ljudi, a ona košta 90 eura mjesečno ili 720 eura godišnje. Uz mjesečne i godišnje karte, u ponudi su dnevne, trodnevne i tjedne karte za neograničen broj putovanja po cijeni od 15, 20 i 35 eura.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, ova karta znatno će smanjiti troškove putnicima koji redovno koriste javni putnički prijevoz na dugim relacijama. U drugoj fazi, koja će stupiti na snagu do kraja godine, bit će moguće i korištenje karte za gradski prijevoz putnika.

  • +2
Javni prijevoz u Sloveniji solidno je povezan s biciklističkim stazama Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Novost je i popust od 50 posto na kupnju svih karata za djecu od šest do 15 godina koja već nemaju pravo na subvencionirani prijevoz. Kako je za Radio Slovenije pojasnio Matjaž Vrčko, voditelj Odjela za javni prijevoz putnika u Ministarstvu okoliša, svi postojeći popusti ostaju na snazi.

Luka Mladenovič iz Zavoda za urbanizam pohvalio je uvođenje jedinstvene nacionalne karte, no ističe da javni prijevoz i dalje nije konkurentan automobilima zbog slabe frekvencije. Vrčko iz Ministarstva okoliša pak kaže da će se uvođenjem novih karata povećati i kapacitet javnog prijevoza, što će ipak ići nešto teže kad je riječ o željezničkom u usporedbi s autobusnim prometom.