Sjednica započela stankama

Bunjac: Slovenija nije još uhvatila nijednog terorista, a provodi terorističke mjere na granici

26.04.2017 u 09:47

Bionic
Reading

Saborski zastupnici ovotjedno zasjedanje ponovno su započeli stankama. Razdjelnici, gužve na granicama te zlouporaba državnih institucija u predizborne svrhe teme su o kojima su željeli govoriti

'Sve je očiglednija zlouporaba državnih institucija, a pogotovo represivnog aparata u predizborne svrhe', rekao je  nakon stanke HNS-ov Milorad Batinić.

'Cilj je baciti sjenu na neke kandidate bez obzira kakve će biti posljedice biti na te kandidate. Radi se isključivo o kandidatima opozicije', kazao je Batinić i spomenuo se slučaja Tomislava Sauche kojeg se, kaže, brzopleto optužilo i poslalo u istražni zatvor.

U kampanji se sada, dodao je, izvlače slučajevi stari po dvije, tri godine. 'Čak smo donijeli i jedan poseban zakon, tzv. lex Vlahušić i to samo da se onemogući kandidatura jednog čovjeka', rekao je Batinić, podsjetivši da Vlahušić može biti predsjednik Vlade ili predsjednik države, a ne može biti kandidat za gradonačelnika

Kandidati većine, smatra, ne trebaju se brinuti. 'Zadnji primjer je što postoji kaznena prijava protiv zastupnika člana HDZ-a i kandidata za gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića. 'Prijavu su podnijeli zaposlenici odubrovačkog hotela Maestral, ali reakcije DORH-a još nema', rekao je Batinić.

O gužvama na granici progovorio je Branimir Bunjac iz Živog zida, kazavši kako odgovornost za taj problem snose Europska komisija i Slovenija. Time smo pokazali, dodao je, dehumani odnos prema građanima EU koji su morali satima čekati u kolonama, ali i prema lokalnom stanovništvu koje svakodnevno prelazi granicu.

'Odgovornost snosi Europska komisija jer nam je ulaskom u EU obećavala život bez granica i prestanak izolacije, a dobili smo gužve na granicama koje nismo vidjeli od staljinizma. Druga odgovorna je Slovenija, koja u tim provjerama još nije uhvatila nijednog terorista, ali provodi terorizam prema ljudima koji čekaju u kolonama', rekao je Bunjac.

  • +11
Sabor nastavio rad raspravom o državnim službenicima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog 'slovenskih terorističkih mjera na granici', Živi zid traži da se od komisije zatraži prestanak mjera strože kontrole ili da se naprave posebne mjere za državljane Europske unije.

'Od Komisije treba zatražiti obeštećenje i nakanadu štete za ugostitelje i turističke radnike. Jednako tako tražimo konsenzus stranaka u Saboru, kako bi mogli zatražiti  pomoć od Europskog parlamenta. Europski parlament Sloveniju treba spriječiti da ugrožava dostojanstvo', rekao je Bunjac.

Kazao je kako hrvatska strana za one koji čekaju u gužvama treba osigurati vodu, hranu ali i lijekove. Jednako tako traži i ispriku svima onima koji su do sada zapeli u gužvama.

Tomislav Panenić u ime Mosta ponovio je da je ugradnja razdjelnika neisplativa. 'Ako uložite četiri, pet tisuća kuna u razdjelnike u jednom stanu u 10 godina nećete ostvariti uštedu', rekao je Panenić.

Uštedili su samo oni koji su u potpunosti zatvarali grijanje. 'Imamo pothlađene zgrade koje na kraju štete svim stanarima, štete cijelom sustavu, smanjuje se potrošnja plina, izazivamo jednu reakciju koja se na kraju prvenstveno očitava u rastu fiksnih troškova opskrbljivača plinom', rekao je Panenić.

Podsjetio je da je prošle godine napravljena amortizacija, tako da su spuštanjem cijene plina za dvadesetak posto ljudi prošli kroz zimu. Rješenje se stoga, smatra, treba tražiti u opskrbljivačima koji je 35.

'Znači, trebamo tražiti rješenje u našim opskrbljivačima i njihovim troškovima koji su previsoki, njihova je cijena distribucije previsoka i utječe na cijenu plina, no oni ne okušavaju spustiti svoje troškove, imaju prekobrojne zaposlene', rekao je Panenić.

Stanku je u ime Mosta zatražio Tomislav Panenić, koji želi govoriti o temi razdjelnika.

Zbog zlouporabe državnih institucija u predizborne svrhe stanku od 10 minuta zatražio je HNS-ov Milorad Batinić.

Zbog Slovenije stanku je aztražio Branimir bunjac iz Živog zida. 'Želimo govoriti o političkom pritisku Slovenije na Hrvatsku i o stvaranju nepotrebnih gužvi na granicama', rekao je Bunjac.

Sabor na dnevnom redu za raspravu ima izmjene Zakona o državnim službenicima.  Izmjenama se želi ojačati administrativne kapacitete te pojednostaviti i ubrzati zapošljavanje na poslovima upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.