NEPRILAGOĐENE CESTE

Slovenci uvode nove mjere na granicama: Slijedi li još veći kaos?

25.04.2017 u 16:26

Bionic
Reading

Od četvrtka bi na graničnim prijelazima sa Slovenijom mogle nastupiti još veće gužve jer će Slovenci preusmjeravati kamione na velike granične prijelaze poput Bregane i Macelja, a putničke automobile na manje granične prijelaze. U četvrtak je u Sloveniji neradni državni praznik i mnogi će Slovenci krenuti na odmor u Hrvatsku, dok se zbog produljenog prvomajskog vikenda pojačani promet očekuje u oba smjera. Prometni stručnjak Željko Marušić za tportal upozorava na to da bi moglo doći do velikih problema

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga tvrdi kako će se novom tehničkom mjerom preusmjeravanja kamiona stanovnici uz male prijelaze s Hrvatskom zaštititi od buke i velikih gužvi, te najavljuje da će slovenska policija već ovaj tjedan početi postavljati semafore i signalizaciju za upozorenja o prometu pred graničnim prijelazima, što bi trebalo spriječiti velike kolone i gužve. Uz autocestu prije graničnih prijelaza bit će postavljeni i sanitarni čvorovi za putnike.

'Mi ćemo upotrijebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susjedi Hrvati učiniti isto', poručio je Špenga.

Hrvatski prometni stručnjak Željko Marušić kaže da mali prijelazi nisu sigurnosno prilagođeni. 'Preusmjeravanje glavnine prometa na ceste koje nisu predviđene za takva opterećenja neprofesionalno je rješenje i perfidni pritisak na Hrvatsku. To ne vodi ničemu i dovest će do kaosa, moguće i prometnih nesreća', upozorio je Marušić.

Dok čekamo odgovor iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova na pitanje hoće li i što poduzeti povodom najavljene mjere iz Slovenije, podsjetimo da je MUP u petak preporučio putnicima, državljanima zemalja Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i Švicarske da koriste druge granične i pogranične prijelaze prema popisu na poveznici.

Kao važnu napomenu, poručili su da ukoliko u jednom vozilu zajedno nalaze državljani EU zemalja i trećih zemalja državnu graničnoj kontroli mogu pristupiti samo na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Rupa, Plovanija, Kaštel, Požane, Pasjak, Jurovski Brod i Dubrava Križovljanska. Ujedno, putnike su pozvali da prate informacije o stanju prometa na graničnim prijelazima koje redovito objavljuje HAK na svojim internetskim stranicama.

Podsjetimo, slovenski premijer Miro Cerar u utorak je rekao da će Slovenija nastaviti sustavne kontrole na graničnim prijelazima s Hrvatskom i tek će povremeno provoditi blaže ciljane kontrole, ovisno o procjeni rizika i duljini čekanja, a na to je obvezuju izmjene schengenske uredbe.

Istovremeno, premijer Andrej Plenković poručio je da od Slovenije očekuje prelazak sa sustavnih na ciljane kontrole. Po njemu, Slovenija taj dio nije napravila u mjeri u kakvoj je napravila Hrvatska.

'Vodimo razgovore sa svima da objasnimo koliko je turizam za nas bitan, koliko je gospodarstvo važno, ne želimo da dođe do štete u turističkoj sezoni', istaknuo je premijer.