OPASNO POGORŠANJE

Slovenija proglašava 'ugrožena područja' u pripremi za mnogo veći opseg bolesti

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2020 15:11
  • Objavljeno 07.07.2020 u 15:11
Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, Slovenija

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

S 23 nova slučaja zaraze koronavirusom koji su zabilježeni u zadnja 24 sata epidemiološko stanje u Sloveniji se opasno pogoršalo te se zemlja približila manje sigurnim odredištima, ocjena je slovenskih epidemiologa i vlade.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije u Ljubljani, zemlja se sada, prema kriterijima i standardima koje je sama postavila, približila pragu epidemiološki manje sigurnih destinacija. Slovenija s novim podacima ima 9,85 novih zaraza na 100.000 stanovnika, kumulativno u zadnjih 14 dana, kazao je na konferenciji za novinare Mario Fafangel, epidemiolog iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodavši da bi već sutra mogao biti prijeđen prag od 10 zaraza na 100.000 stanovnika, koji je u Sloveniji postavljen kao kriterij za uvrštenje drugih država na "žutu" listu manje sigurnih.

"Epidemiološka situacija nam se pogoršava, mogli bismo reći i zaoštrava, vlada je sinoć zaključila da se moramo pripremiti za mnogo veći opseg bolesti (Covida-19)", kazao je glasnogovornik slovenske vlade za koronakrizu Jelko Kacin. Dodao je kako je vlada zato na sinoćnjoj sjednici donijela plan da se do jeseni znatno povećaju kapaciteti testiranja na koronavirus jer se trenutno na dan može obaviti najviše 1500 testova.

Isto tako, vlada je zaključila da se domovi za starije, domovi zdravlja i bolnice, osobito njihovi hitni odjeli proglase "ugroženim područjima" kako bi se u slučaju jačanja pandemije i broja oboljelih imala pravnu podlogu za donošenje odgovarajućih mjera, a osigurat će se učinkovitiji nadzor nad osobama u karanteni, te inspekcijska kontrola nad provođenjem epidemioloških mjera u ugostiteljskim i sličnim objektima, najavio je Kacin.

Prioritet će se dati na zaštiti starijih osoba, odnosno domovima za starije, naglasili su na konferenciji epiemiolozi i ravnatelji bolnica. Pri tome su posebno upozorili na "neodgovorno ponašanje mladih" koji su, za razliku od početka epidemije, sada oni koji zbog nepažnje češće bivaju zaraženi, pri čemu sami nemaju izrazitijih simptoma, ali ne misle da neodgovornim ponašanjem mogu zaraziti starije, za bolest podložnije skupine.

  • +8
  • +5

Koronavirus u svijetu

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Kacin je kazao da je stanje zabrinjavajuće i da nitko prije dva tjedna nije mogao zamisliti da će se Slovenija naći u fazi u kojoj, prema trenutnom stanju, jedan zaraženi statistički zarazi dvije druge osobe, te da će se država približiti broju od deset zaraza na 100.000 stanovnika, čime se približila "žutoj" zoni manje sigurnih destinacija.

Epidemiolozi su upozorili da, uz dosad izraženije slučajeve unosa virusa iz inozemstva, sve češće dolazi do sekundarnih prijenosa unutar države, čemu doprinose relaksacije, osobito među mladima, druženje prevelikih skupina bez distance i zaštite. Zbog toga se razmišlja o ponovnoj restrikciji dopuštenih okupljanja na javnim mjestima na najviše deset osoba i na ograničavanje radnog vremena za gostionice i druge lokale, kako bi se broj novih zaraza ponovo počeo smanjivati.

Što se tiče Hrvatske, koja je prošli tjedan skinuta sa "zelene" i stavljena na nižu "žutu" listu epidemiološki manje sigurnih država, ona po podacima slovenskih epidemiologa trenutno ima oko 20 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, dvostruko više od Slovenije, a prag za pad u "crvenu", najrizičniju skupinu država određen je s 40 novih zaraza na 100.000 stanovnika u razdoblju od 14 dana.

Komentirajući stanje u Hrvatskoj, Kacin je na konferenciji za novinare kazao da bi Slovenci koji odlaze u Hrvatsku trebali razmisliti je li to putovanje nužno te izbjegavati gužvu i kontakte sa skupinama koje su posebno ranjive na Covid-19.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!