ČAČKANJE VESNE PUSIĆ

Slovenija produljila mandat Arharu do kraja 2013.

20.12.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Slovenska je vlada u četvrtak produljila mandat svome stručnjaku za pitanje Ljubljanske banke Francetu Arharu do kraja 2013. godine, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice slovenske vlade njezin glasnogovornik Anže Logar

Time je Arhar, koji je imenovan sredinom ove godine s polugodišnjim mandatom, ovlašten da još godinu dana traži rješenje za pitanje Ljubljanske banke i njezinih starih deviznih štediša u Hrvatskoj u razgovorima s hrvatskim stručnjakom za to pitanje Zdravkom Rogićem. Njih su dvojicu za traženje rješenja angažirale hrvatska i slovenska vlada, a do sada su se sastali četiri puta.

Da će slovenska strana Arharov mandat produljiti na cijelu iduću godinu, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je prošlog tjedna, a neki slovenski novinski komentatori to su protumačili pokušajem stvaranja pritiska na hrvatsku stranu.

Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s EU rješenjem pitanja Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj te povlačenjem tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima.

Ratifikacijski proces u svih 27 sadašnjih članica morao bi biti zaključen u prvoj polovici ove godine kako bi Hrvatska 1. srpnja postala članicom EU.