toplana, struja, plin...

Slovenija privremeno smanjila PDV na neke energente na 9,5 posto

28.07.2022 u 17:13

Bionic
Reading

Cijene nekih energenata za potrošače u Sloveniji bit će od 1. rujna ove godine niže jer je vlada stopu PDV-a na njih snizila s opće stope od 22 posto na 9,5 posto, odlučeno je na zadnjoj sjednici vlade premijera Roberta Goloba prije ljetne stanke

Ovom će odlukom u ovoj i idućoj godini državni proračun ostati bez oko 130 milijuna eura, a donijeta je u okviru ukupnih mjera smanjivanja naraslih troškova energije za građane i poduzeća, kazao je na konferenciji za novinare nakon sjendice vlade ministar financija Klemen Boštjančič.

Odluka o sniženoj stopi PDV-a odnosi se na električnu struju, zemni plin, te centralno grijanje iz toplana i drvnu biomasu, dok za loživo ulje, benzin i dizel ostaje ista kao do sada jer na te energente smanjivanje PDV-a ne dopušta direktiva Europske unije, kazao je Boštjančič.

S druge strane, on je podsjetio da je vlada u sklpu mjera protiv energetske skupoće već regulirala cijene naftnih derivata, a također i električne energije, što će potrošači također moći osjetiti u cijenama koje će biti niže nego što bi bile inače s obzirom na rastući trend cijena energenata na svjetskom tržištu.

On je ponovio da vlada za jesen predviđa još neke mjere za zaštićene porošače i gospodarstvo radi blaženja rasta troškova koji će biti "ciljane" prirode, dok se za socijalno ugrožene skupine predviđaju jednokratni dodaci na skupoću.