UZBUNA KOD SUSJEDA

'Slovenija nije mafijaški raj'

11.02.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Priča o Sloveniji kao svojevrsnom "raju" za međunarodne mafijaške klanove je izmišljena i bez temelja, tvrde u petak slovenski kriminalisti i stručnjaci za organizirani kriminal, u komentaru na tvrdnje svjedoka-pokajnika u procesu koji se vodi protiv napuljske Camorre, ističući da je Slovenija jedna od najsigurnijih zemalja u EU.

'Slovenija je za nas raj. U Sloveniji smo bili toliko sigurni da smo koristili svoja prava imena. Konačno nije bilo krivotvorenih dokumenata, ništa. Institucije su tamo kupile razne mafije, Rusi, Srbi, Kalabrezi, Sicilijanci, Casalesi, Turci. Svi', rekao jeMaurizio Prestieriu razgovoru s Robertom Savianom, autorom književnog hita 'Gomorra' o napuljskoj mafiji.

U Sloveniji tvrde da priča Maurizija Prestierija, koji je godinama bio desna ruka napuljskog mafijaškog bossa Paola Di Laura, objavljena u rimskom dnevniku 'La Repubblica', nema utemeljenja u stvarnosti.

'Boravci mafijaških klanova u Sloveniji nisu nikakva nepoznanica: oni našu državu koriste kao mjesto gdje se odmaraju, ali se ovdje ne upuštaju u kriminalnu aktivnost', izjavio je Drago Kos, donedavni predsjednik vladina ureda za suzbijanje korupcije, inače iskusni kriminalist.

Kos tvrdi da se slovenskoj policiji u slučajevima koje spominje Prestieri, kad su talijanski mafijaši i po nekoliko mjeseci boravili u Sloveniji, 'ništa ne može zamjeriti'. Talijanski kolege obavještavali su ih, kako dodaje, o odlasku osumnjičenih pripadnika talijanskih kriminalnih udruga u Sloveniju, ali protiv njih se nije moglo djelovati bez odgovarajuće međunarodne tjeralice, a oni se kriminalnom aktivnošću u Sloveniji nisu bavili.

Kos također dovodi u sumnju sugestije da je talijanska mafija u Sloveniji prala novac, odnosno investirala u turizam ili kockarnice te navodi da je prije više godina slovenska policija energično spriječila sličan pokušaj jednog pripadnika ruskog kriminalnog miljea. 'Tako smo mu zagorčali život da je sa svojom investicijom radije otišao na drugo mjesto', rekao je Kos.

Reagirajući na ono što je iznio Prestieri, koji se u Italiji među ostalim sumnjiči za tridesetak ubojstava, slovenska policija u priopćenju za javnost je navela da je Slovenija po međunarodnim statistikama jedna od najsigurnijih država u Europskoj uniji, a na području srednje i istočne Europe u pogledu sigurnosti od kriminalnih aktivnosti i osjećaja sigurnosti građana zajedno s Češkom dijeli prvo mjesto.

'Već niz godina nismo istraživali nijedan slučaj tzv. mafijaških ubojstava', rekao je glasnogovornik policije Drago Menegalija. Uz to, istaknuo je da Slovenija niz godina učinkovito provodi pravila i direktive Europske unije i Vijeća Europe koji se odnose na sprječavanje ilegalnih financijskih transakcija iza kojih bi mogao stajati organizirani kriminal ili međunarodni terorizam.