STRAH OD IZBJEGLICA

Slovenija ne posustaje, uskoro žičana ograda i u Istri

11.12.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Slovenske vlasti pripremaju se da za kraj ovog tjedna postave žičanu ogradu i na području Istre, uz rijeku Dragonju, odnosno kanal Svetoga Odorika, javlju u petak slovenski mediji

Žičana ograda na tom području počet će se postavljati danas ili idućih dana, a sve pripreme za to već su obavljene, javio je popodne lokalni dopisnik ljubljanskog "Dela" iz Kopra Boris Šuligoj, koji tvrdi da su stanovnici slovenske obale time vrlo potreseni i nezadovoljni te govore da tako nešto nisu doživjeli niti u vrijeme zadnjeg rata.

Protiv ograde su i predstavnici lokalnih vlasti, ali reagiraju smireno i kažu da će ograda smetati ljudima koji tu žive, ali i gospodarstvu tog kraja koje je najviše ovisno od turizma.

"Istra  ima reputaciju otvorenosti, suživota i tolerancije, a bodljikava žica nas neće ni zaštititi niti spriječiti one koji sanjaju o boljem i sigurnijem životu da je prijeđu. Nadamo se da će ograda što prije nestati", kazao je za "Delo" dr.  Peter Bossman, gradonačelnik Pirana, prvi tamnoputi srednjoeuropski gradonačelnik afričkog podrijetla.

Liječnik podrijetlom iz Gane došao je u Sloveniju prije više od trideset godina, i sam kao jedna vrsta emigranta iako je studirao u tadašnjoj Jugoslaviji. U Piranu je osnovao obitelj s kolegicom, Hrvaticom iz susjedne Istre.

O Bossmanovoj popularnosti govori i činjenica da je na izborima za gradonačelnika uspio kao nestranački kandidat i s potporom nevladinih organizacija, što bi danas bilo teže zbog rasta ksenofobije uslijed migracijskog vala i terorističkog akta u Parizu, što je trend koji politički analitičari opažaju kod različitih političkih opcija, a ne samo na konzervativnoj  desnici.