poziv glavnog tajnika

Slovenija nastavlja financirati UNRWA unatoč optužbama

30.01.2024 u 13:59

Bionic
Reading

Slovenija se pridružila pozivu glavnog tajnika UN-a za nastavkom financiranja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), unatoč optužbama o sudjelovanju nekih njenih zaposlenika u napadu na Izrael, objavilo je u utorak slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Slovenija se odlučila nastaviti podupirati financiranje UN-ove agencije unatoč optužbama Izraela da su neki njeni zaposlenici sudjelovali u napadu 7. listopada jer bi prestanak financiranja UNRWA-e ugrozio rad agencije, a time i živote Palestinaca u Gazi i cijelom Bliskom istoku, istaknulo je ministarstvo za slovensku agenciju STA.

Ministarstvo naglašava da je UNRWA jedna od najvažnijih organizacija za zaštitu i pružanje humanitarne pomoći milijunima Palestinaca, zbog čega joj je Slovenija prošle godine dodijelila 1,2 milijuna eura, najviše u svim godinama do sada.

Slovenija nema ugovor o financiranju s UNRWA-om, a vlada u hodu odlučuje o doprinosima ovoj UN-ovoj agenciji. Još nije odlučeno o visini doprinosa UNRWA-e za ovu godinu.

Također se navodi da Slovenija pozdravlja odluku glavnog povjerenika UNRWA-e Philippea Lazzarinija da pokrene istragu o navodnom sudjelovanju zaposlenika UNRWA-e u terorističkim napadima Hamasa na Izrael 7. listopada. Ministarstvo ističe kako očekuje temeljitu i neovisnu istragu te utvrđivanje kaznene odgovornosti svih umiješanih. Najavljeno je i održavanje redovitih kontakata s upravom agencije u svezi nastale situacije.

Glavni cilj Slovenije ostaje pružanje hitne humanitarne pomoći svima kojima je potrebna, ističu u ministarstvu.

UNRWA je u petak priopćila da je otpustila nekoliko članova osoblja i pokrenula istragu nakon optužbi Izraela da su sudjelovali u napadu Hamasa na tu zemlju. Kao rezultat ovih optužbi, SAD su prve objavile obustavu financiranja agencije, a potom i nekoliko drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Italiju, Njemačku, Francusku i Austriju.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres potvrdio je da se optužbe, koje istražuju i Ujedinjeni narodi, odnose na 12 osoba. Devet ih je otpušteno, jedan je mrtav, a identitet još dvojice se utvrđuje. Pozvao je zemlje koje su obustavile financiranje da barem osiguraju nastavak operacija UNRWA-e. Guterres i šef UNRWA-e Lazzarini uvjeravaju da će odgovorni odgovarati za svoje postupke.

Ova UN-ova humanitarna agencija osnovana je 1949. i pruža humanitarnu pomoć, obrazovanje, socijalne usluge i zdravstvo za 5,9 milijuna palestinskih izbjeglica u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Jordanu, Libanonu i Siriji. Prema web stranici UNRWA jedna je od najvećih agencija UN-a. Ima više od 30.000 zaposlenih, uključujući 13.000 samo u Pojasu Gaze.