STALNI ARBITRAŽNI SUD

Slovenija kršila arbitražu, ali postupak ide dalje; Hrvatska: Ta je odluka nevažeća

30.06.2016 u 20:46

Bionic
Reading

Arbitri za granični spor između Slovenije i Hrvatske nastavit će s radom unatoč tome što je Slovenija kršila arbitražni sporazum jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka, objavio je u četvrtak Stalni arbitražni sud u Hagu. Oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ali kako Hrvatska slijedom odluke Sabora više nije stranka u tom postupku, Ministarstvo ne komentira namjere ili odluke Arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti (meritumu) graničnog spora između dviju država

Sud u priopćenju ističe da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009., ali ne u mjeri koja bi opravdala zahtjev Hrvatske, odnosno 'Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma. No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma niti utječu na sposobnost Suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku', navodi se u priopćenju.

Zaključak dolazi nakon što su arbitri u ožujku nakon osam mjeseci ignoriranja, podsjeća Večernji list, započeli analizu informacija i transkripata objavljenih prvo u Večernjem listu, a onda uobličenih u službene dopise hrvatske strane o protupravnom djelovanju slovenske predstavnice na Sudu Simone Drenik i 'slovenskog' arbitra Jerneja Sekoleca, a u koje su bili uključeni i drugi suci te je zbog svega toga Hrvatska jednoglasnom odlukom Sabora istupila iz postupka i iz sporazuma.

Odluku o povlačenju Hrvatski je Sabor donio jednoglasno, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom. No, Ljubljana je prijedlog odbila i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je prošlog tjedna u Sloveniji da arbitražni postupak i eventualnu presudu smatra 'nepovratno kompromitiranima'.

Stalni arbitražni sud ustraje na donošenju odluke

Valja podsjetiti i da je Arbitražni sud pretrpio niz promjena od otkrivanja skandala pa je Sekolec odstupio, a na njegovo mjesto je bio imenovan predsjednik Međunarodnog suda Ronny Abraham, no i on je ubrzo odstupio, kao i hrvatski arbitar Budislav Vukas te su od originalnog vijeća ostali samo Nijemac Bruno Simma te Britanac Vaughan Low, predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume imenovao je još Norvežanina Rolfa Einara Fifea i Švicarca Nicolasa Michela.

Arbitražno vijeće će u novom sastavu, s nova dva arbitra, nanovo pregledati i pisani dio postupka i usmeni dio rasprave, i to bez stranaka, a potom će, bude li potrebe, pozvati stranke da nekom procesnom radnjom, možda čak i usmenom raspravom, ako žele, ponove najvažnije činjenice i argumente te će na kraju Sud donijeti odluku o granici između dviju država, prenosi Večernji list dijelove odluke u kojoj se Arbitražni sud proglasio i nadležnim za utvrđivanje može li Hrvatska prekinuti postupak ili ne.

MVEP: Odluku ne komentiramo, nismo stranka u tom postupku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske, koje se oglasilo priopćenjem povodom ove odluke, smatra da je Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe, općenito.

Ministarstvo podsjeća da je 'svojim djelovanjem, Slovenija bitno povrijedila Sporazum o arbitraži čiji se predmet i svrha više nisu mogli ostvariti. Zbog toga je temeljem jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz srpnja 2015., a u skladu s odredbama međunarodnog prava, i pokrenut postupak prestanka Sporazuma o arbitraži te se ujedno prestalo s njegovom primjenom'.

'Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te, slijedom toga, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne komentira namjere ili odluke Arbitražnog suda niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti (meritumu) graničnog spora između dviju država', zaključuje MVEP.