PREDZADNJA PREPREKA

Slovenija jednoglasno ratificirala hrvatski pristupni ugovor

Bionic
Reading

Slovenski parlament jednoglasno je u utorak ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU-a koje su odobrile članstvo naše zemlje u toj asocijaciji. Sjednici slovenskog parlamenta nazočili su premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Da bi ratifikacija ugovora bila valjana, za nju je trebalo glasovati dvije trećine od ukupno 90 zastupnika u slovenskom Državnom zboru, a to je na zasjedanju u utorak u konačnici učinilo svih 82 nazočnih zastupnika.

Parlamentu se prvo obratila premijerka Alenka Bratušek. Prisjetila se cijele povijesti hrvatsko - slovenskih neriješenih problema, sve od sporazuma Račan - Drnovšek pa do potpisivanja memoranduma o Ljubljanskoj banci.

'Svaki taj korak bio je važan za naše građane i zato smo danas tu gdje jesmo', kazala je Bratušek. Posebno se zahvalila svim članovima obiju ekipa koje su sudjelovale u ovom procesu. 'Slovenija je uvjerena da će proširenje Europske unije biti uspješna priča, a i krizu ćemo lakše prevladati zajedno', zaključila je slovenska premijerka.

Jutros su se u Ljubljani sastali Bratušek i hrvatski premijer Zoran Milanović, prvi put otkad je nova slovenska premijerka preuzela Vladu. Sastali su se i stari prijatelji, Vesna Pusić i Karl Erjavec, koji su uz financijske stručnjake Franca Arhara i Zdravka Rogića najzaslužniji za rješavanje problema Ljubljanske banke, što je na kraju otkočilo slovensku blokadu i dovelo do ove ratifikacije.

Hrvatski pristupni ugovor još moraju do kraja ratificirati Nizozemska, Belgija, Danska i Njemačka.

Nakon velikih problema zbog pitanja Ljubljanske banke, koje je prijetilo mogućnošću da Slovenija potpuno blokira predviđeni ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja, put ratifikaciji otvoren je 11. ožujka kad su u Mokricama hrvatski i slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali Memorandum o suglasnosti između dviju vlada kojim je dogovoren obostrano zadovoljavajući način rješavanja tog pitanja.

S obzirom na visok stupanj političke suglasnosti postignut u svim slovenskim parlamentarnim strankama, poslije toga se sve događalo jako brzo. Već dva dana potom slovenska je vlada ratificirala memorandum i u parlamentarnu proceduru poslala prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU.

Tjedan dana poslije, 20. ožujka, vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta jednoglasno je podupro zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom te preporučio parlamentu da ga prihvati, što je otvorilo mogućnost današnjeg glasovanja i ovakvog ishoda.