STOP TALIJANIMA

Slovenija će ograničiti prodaju nekretnina strancima

19.02.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Slovenska vlada priprema mjere kojima će ograničiti navalu Talijana iz Trsta koji kupuju jeftinije nekretnine na slovenskom Krasu, pišu u subotu Primorske novice, dnevnik iz Kopra

'Vlada prema tom pitanju nije ravnodušna. Vlada se time bavi, ali to moramo izvesti na oprezan i pametan način', izjavio je slovenski premijer Borut Pahor za taj dnevnik, odgovarajući na dvije građanske inicijative koje tvrde da se kupovinom slovenskih nekretnina u pograničnim krajevima kod njih prijavljuje i živi sve više Talijana iz pograničnog područja, osobito iz Trsta.

Oni, navodno, u nekim slučajevima i kod javnih ustanova zahtijevaju komunikaciju na talijanskom jeziku, pa i kad nije riječ o dvojezičnim područjima gdje je u javnoj komunikaciji dopušteno i korištenje talijanskog, a ta su područja zakonom točno definirana.

'Zaštitit ćemo svoje interese, ali upravo zbog toga ne smijem biti podrobniji u odgovoru', rekao je Pahor.

Vlada je, naime, navodi list, nedavno osnovala međuresorsku skupinu koju vodi ministar pravosuđa Aleš Zalar, a kojoj je cilj regulirati procese koji se zbog jeftinijih nekretnina u Sloveniji javljaju ne samo na granici s Italijom, nego i Austrijom, navode Primorske novice.

Civilna inicijativa Kras i Civilna inicijativa Primorska, navode Primorske novice, zatražile su od vlade da se prilikom dozvola za prodaju nekretnina strancima u pograničnom pojasu od deset kilometara uvede zaštitna klauzula, pri čemu treba voditi računa da se ne prekrši europska pravna stečevina niti dogovor o liberalizaciji tržišta nekretnina do kojega je došlo prilikom pregovora Slovenije i EU-a upravo na pritisak Italije, navode slovenski mediji.

Primorske novice u vezi s tim postavljaju pitanje - što ako se na sličan stav prema slovenskim državljanima koji rado kupuju nekretnine u Istri i na kvarnerskim otocima jednom odluči Hrvatska.