MIRO KOVAČ

'Slovenci su racionalni i neće implementirati nešto što se ne smije implementirati'

20.12.2017 u 13:39

Bionic
Reading

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova i saborski zastupnik HDZ-a, Miro Kovač smatra da je sastanak Andreja Plenkovića i slovenskog premijera Mire Cerara oko arbitraže između Hrvatske i Slovenije dobar u smislu relaksiranja odnosa.

Kaže da smo mi vezani odlukom Hrvatskog sabora, a Slovenija se drži arbitraže i navodi da Slovenija smatra 'da se mora implementirati arbitraža koja se ne može implementirati', a Hrvatska poručuje da postoji Hrvatski sabor i da moramo pregovarati i naći rješenje dvostranim sporazumom.

'Bitno je da nema incidenata u Piranskom zaljevu i da se ne dižu tenzije i da pokušamo privremeno riješiti upravljanje zaljevom', poručuje Kovač u razgovoru za N1 i dodaje da će se kad se formira nova vlada u Sloveniji nakon izbora u lipnju moći ćemo nastaviti dalje razgovarati o granici.

Podsjeća da postoji sličan konflikt između dviju zemalja Europske unije, oko zaljeva između Njemačke i Nizozemske.

'I dan danas svatko ima svoju verziju gdje je granica na moru', kaže Kovač. Kako objasnio potpisali su sporazum o upravljanju zaljevom, a problem su rješavali ministri vanjskih poslova. Stava je da bi to pitane, u našem i slovenskom slučaju, trebala rješavati struka ljude koji tamo žive, koji koriste Piranski zaljev.

  • +9
Miro Kovač na domjenku s diplomatima Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

No, Slovenija ističe da 29. prosinca kreće primjena arbitraže. Kovač ne zna što će Slovenci početi tada implementirati, ali ako će se njihove akcije odnositi na Piranski zaljev i na zadiranje u onaj dio zaljeva gdje granica nije dogovorena između dviju strana onda je to za Hrvatsku neprihvatljivo i, čini mu se, da se to neće ni dogoditi. 'Slovenci su tu racionalni, ne čini mi se da će Slovenija prevršiti mjeru i implementirati nešto što ne smije implementirati', zaključio je Kovač.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX