PITANJE LJUBLJANSKE BANKE

Slovenci službeno najavili novu blokadu pregovora

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.06.2010 19:03
  • Objavljeno 10.06.2010 u 16:31
Ljubljanska banka

Ljubljanska banka

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Slovenija će uvjetovati pristanak na zatvaranje još neotvorena poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom ponovnim radom Ljubljanske banke u Hrvatskoj, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.

Pahor: Pitanje Ljubljanske banke riješiti prije ulasaka RH u EU

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je optimist glede rješavanja pitanja Ljubljanske banke prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Na novinarske upite nakon sjednice vlade u vezi s pretpostavkom da Slovenija neće dopustiti zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom ako Nova Ljubljanska banka (NLB), najveća slovenska banka u državnom vlasništvu, ne dobije dozvolu za rad u Hrvatskoj, Pahor je odgovorio da vjeruje kako će se to pitanje riješiti do kraja pregovora. Pitanje Ljubljanske banke jedino nije riješeno nakon velikog poboljšanja u odnosima dviju država sklapanjem arbitražnog sporazuma, rekao je Pahor. Dodao da mu zadnje izjave guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskoga, kako bi uz određene uvjete NLB opet mogao poslovati u Hrvatskoj, "potiču optimizam".

Osim što će Ljubljana sudbinu poglavlja o tržišnom natjecanju povezati s Ljubljanskom bankom, Balažic je najavio da je zabrana djelovanja rada te banke u Hrvatskoj zbog devizne štednje hrvatskih građana za službenu Ljubljanu "upitna" i s aspekta poglavlja o slobodnom kretanju kapitala.

"Dok ne bude riješen prijepor negdašnje Ljubljanske banke (LB) i njezinih štediša u Hrvatskoj, Slovenija neće pristati na zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske i Europske unije", rekao je Balažic u razgovoru za poslovni dnevnik "Finance" od četvrtka.

Pitanja tražbina LB-a prema hrvatskim poduzećima i zahtjeva hrvatskih šrediša prema LB-u treba riješiti do kraja pristupnih pregovora. To je jedini način koji može privoljeti Sloveniju da se zatvori poglavlje o tržišnom natjecanju", rekao je Balažic.

U razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA Balažic je pak dodao da je hrvatsko stajalište o djelovanju Ljubljanske banke u Hrvatskoj upitno i glede pregovaračkog poglavlja o slobodi kretanja kapitala.

"Ljubljanska banka nema pristup hrvatskom bankovnom tržištu. To je u suprotnosti s pravilima EU-a o slobodi kretanja kapitala, a može se povezati i s pravilima konkurencije", rekao je Balažic.

Hrvatska u pregovorima s EU-om još nije otvorila pregovaračko poglavlje o tržišnom natjecanju, a poglavlje o slobodi kretanja kapitala čeka na zatvaranje.

Slovensko ministarstvo financija u srijedu je ponovilo da slovenska vlada pitanje obveza Ljubljanske banke prema štedišama izvan Slovenije iz vremena bivše Jugoslavije i dalje smatra "sukcesijskim pitanjem" svih nasljednica SFRJ. Dodalo je da pregovorima u okviru baselske Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i u skladu sa Sporazumom o sukcesiji iz 2002. treba riješiti pitanje jamstava za staru deviznu štednju negdašnje Narodne banke Jugoslavije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!