KATASTROFA U GORSKOM KOTARU

Slovenci nam nude pomoć oko prijave štete Europskoj uniji

27.03.2014 u 18:01

Bionic
Reading

Veleposlanik Vojko Volk sastao se danas s pomoćnikom ministrice za europske poslove Hrvojem Marušićem vezano za aktivnosti Vlada dviju država kod otklanjanja štete elementarne nepogode koja je početkom veljače pogodila veliki dio Slovenije i dio Hrvatske

Veleposlanik Volk tom prilikom prenio je hrvatskoj strani spremnost Slovenije da u punoj mjeri pomogne Hrvatskoj kod ulaganja njezina zahtjeva za financijsku pomoć iz Fonda za solidarnost Europske unije. 'Slovenija ima već nekoliko iskustava s takvim zahtjevima za europsku pomoć. Nažalost, ali barem možemo ta iskustva podijeliti s našim susjedima koji će takav zahtjev uložiti prvi put', rekao je veleposlanik Volk.


Slovenska je vlada, prema riječima veleposlanika Volka, na današnjoj sjednici već usvojila službenu informaciju o opsegu i visini štete na teritoriju Republike Slovenije te formalnu odluku o zahtjevu za pomoć Europske unije koja će uslijediti u početku mjeseca travnja.

'Ista procedura potrebna je za prijavu štete na hrvatskom teritoriju i tu će Slovenija nuditi svu potrebnu pomoć, tako u slučaju da Hrvatska ispunjava kriterije za individualni zahtjev kao i u slučaju tzv. udružene prijave koja bi bila vezana na zahtjev Slovenije', rekao je veleposlanik.