NE MOGU BEZ SNIJEGA

Slovenci masovno varaju državu: Prijavljuju odlazak na skijanje kao poslovno putovanje, mijenjaju prebivalište...

12.01.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Epidemija koronavirusa u Sloveniji ne popušta pa su i dalje na snazi stroge mjere koje ograničavaju kretanje između statističkih regija. Ovo posebno teško pada ljubiteljima aktivnosti na snijegu, kojih je među Slovencima jako puno. Neki od njih dosjetili su se inovativnog načina zaobilaska ovakvih ograničenja - privremene prijave prebivališta u drugoj policijskoj upravi ili prijave turističkog boravka pod šifrom poslovnog putovanja

Portal Necenzurirano.si donosi iskustvo mlade ljubljanske obitelji koja je prijavila prebivalište na Krvavcu, skijalištu tek 25 kilometara udaljenom od Ljubljane, no na području statističke regije Gorenjska. Kažu kako su se prijavili na Krvavcu da bi mogli provoditi vikende u svojoj kući na području ovog skijališta te da su se kod njih - za odgovarajuću novčanu naknadu - prijavili i njihovi prijatelji. 'Ne kršim nijedan zakon, a zbog toga što imam goste platit ću i porez', kaže Ljubljančanin.

Iz policijske uprave u Kranju potvrđuju ove trendove. Kažu da se broj elektroničkih zahtjeva za prijavu i odjavu privremenog boravka značajno povećao - s 211 u 2019. godini na čak 1657 u 2020. - a većina njih je na području naselja Krvavec. Slični podaci dolaze iz uprave u Jesenicama, u čijem sastavu je općina Kranjska Gora, u kojoj je samo u protekla dva mjeseca prijavljena 831 osoba.

Slovenska policija pak navodi da je u protekla dva mjeseca, koliko je na snazi ograničenje kretanja, provela 160.000 kontrola, izdala 8858 upozorenja ili naloga i pokrenula 5803 prekršajna postupka u skladu sa zakonom o zaraznim bolestima.

  • +8
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

I portal državne televizije RTVSlo javlja kako je prošlog vikenda u Kranjskoj Gori bila gužva kao da je sezona potpuno normalna. Gorenjski glas javlja da su na nekim prometnim pravcima zabilježena i masovna parkiranja uz cestu, zbog čega je promet bio otežan.

Načelnik inspekcije Gregor Jarkovič ukazuje na još jedan trend: turisti lažno prijavljuju boravak kao poslovno putovanje, koje je dopušteno kao iznimka za prelazak iz jedne statističke regije u drugu.

Direktor turističke zajednice Kranjske Gore Blaž Veber odbija takve kritike. 'Ne vidimo razliku između poslovnog gosta i fizičke osobe. Možda bi i tu podjelu trebalo razmotriti', kaže.

Skijalište Krvavec otvoreno je od 1. siječnja Izvor: Društvene mreže

Stanovnici Kranjske Gore ljuti su na vlasnike smještaja koji dopuštaju takvu praksu. 'Ljudi se neozbiljno ponašaju. Domaće stanovništvo boji se otići bilo kamo, pa i do obližnjih Jesenica, a ovdje imamo ljude iz Maribora, Novog Mesta, ni sam ne znam odakle sve ne. Tako nam stiže zaraza', kaže mještanin.

Napomenimo i da je na svim skijalištima u Sloveniji koja rade obavezan brzi negativan test za pristup skijalištima. Posjetitelji iz Hrvatske koji unatoč svemu žele skijati u Sloveniji na povratku u zemlju moraju imati i negativan PCR test ne stariji od 48 sati.