KOMENTAR DELA

'Slovenci i Hrvati ništa ne znaju riješiti sami'

19.12.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Slovenska vanjska politika u protekloj godini nije bila posebno uspješna, o čemu svjedoči i povećavanje napetosti u odnosima s Hrvatskom zbog neriješenog pitanja Ljubljanske banke i njenih starih deviznih štediša u Hrvatskoj, navodi u srijedu u komentaru o slovenskoj vanjskoj politici u 2011. ljubljansko 'Delo'.

Iza diplomatske retorike i službenog optimizma ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je vanjsku politiku Ljubljane ocijenio vrlo uspješnom, stoji 'slika koja baš i nije tako lijepa', a dokaz tome su i odnosi s Hrvatskom s kojom se napetosti povećavaju, stoji u komentaru Saše Vidmajer.

'Slovenska vanjska politika ne može se u ovoj godini pohvaliti nekim uspjesima. Ne radi se samo o lošim gospodarskim prilikama koje Sloveniju same po sebi guraju na političku periferiju Europske unije, nego je tu i pitanje odnosa sa susjednim državama jer je to uvijek kriterij uspješnosti neke politike', navodi komentatorica.

'Napetost u odnosima s Hrvatskom eskalira. Opunomoćenici dviju vlada za pitanje Ljubljanske banke France Arhar i Zdravko Rogić nisu se odmakli s mjesta u nalaženju rješenja, a najavom Slovenije da će Arharov mandat produžiti do kraja iduće godine povećan je pritisak na Hrvatsku pred njen ulazak u EU, predviđen u srpnju 2013.', navodi se u komentaru vodećeg slovenskog dnevnika.

Nakon što Slovenija i Hrvatska za mandata prijašnje Pahorove vlade nisu mogle riješiti granični prijepor pa su ga prepustile arbitraži, i sadašnje stanje vezano uz prijepor oko Ljubljanske banke i njenih štediša u Hrvatskoj pokazuje da su dvije zemlje opet postale 'zatočenice (taoci) svog bilateralnog spora', te da 'Slovenci i Hrvati ništa ne znaju riješiti sami', navodi Vidmajer.

Među upitne ili sporne poteze vanjske politike Slovenije u ovoj godini Vidmajer uvrštava njen suzdržani glas prilikom izjašnjavanja o statusu Palestine u UN-u. U istom okviru spominje slučaj kada se Ljubljana u Bruxellesu protivila europskim sankcijama protiv biznismena iz Bjelorusije koji su povezani s Lukašenkovim režimom (zbog gospodarskih interesa jedne slovenske tvrtke), što je svojedobno izazvalo zgražanje nekih drugih europskih diplomata.

Vidmajer procjenjuje da ni odnosi Slovenije s Italijom nisu najstabilniji, što se povezuje s planovima da se u okolici Trsta i blizu granice sa Slovenijom uskoro počne postavljati LNG terminal za skladištenje plina. U zadnje vrijeme u slovenskim medijima pojavljuju se nagovještaji da bi slovenska vlada na te planove mogla odlučno reagirati, pa čak da bi mogla tužiti Italiju pred sudom EU-a u Luksemburgu ako se spor ne riješi. No, to bi bilo iznenađenje i nije realno, ocjenjuje Vidmajer.