POBUNA uz savu i dravu

Slovenci grade centre za azilante na granici s Hrvatskom, lokalci prijete blokadama

06.03.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Slovenska vlada donijela je odluku o uređenju dvaju centara za azilante koje će se nalaziti uz samu hrvatsku granicu, u Obrežju kod Brežica i u Središču ob Dravi. Ovi planovi izazvali su bijes lokalnog stanovništva, koji se jednoglasno protive toj odluci, a to protivljenje iskazuju čak i lokalni vijećnici vladajuće koalicije

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u srijedu je organizirao sastanak s načelnicima pet pograničnih općina - Krškog, Črnomelja, Ilirske Bistrice, Kostela i Podlehnika - o utjecaju ilegalnih migracija na život uz granicu. Policija je pojačala nadzor s ciljem sigurnosti lokalnog stanovništva, sprječavanja kaznenih djela te sigurnosti djece na putu do i iz škole, izvijestili su u priopćenju. Gradonačelnici su iskazali zadovoljstvo informacijom da je uklonjeno 85 kilometara žičane ograde uz granicu, jer je negativno utjecala na život stanovništva i turizam, no problem je izbio oko najave izgradnje centara za azilante.

Vlada je naime odlučila urediti područje bivših graničnih prijelaza u Obrežju i Središču ob Dravi, te u njima smjestiti dva centra za azilante za smještaj tražitelja međunarodne zaštite. Kako je pojasnila Vlada, radit će se o privremenim hitnim objektima za vrijeme trajanja više sile, ali najdulje do tri godine. Ova je najava uznemirila stanovnike čiji načelnici općina (Obrežje pripada općini Brežice) nisu bili pozvani na sastanak, a ne dolaze ni iz redova vladajućeg Pokreta Sloboda.

  • +11
Slovenija pojačala kontrolu na granici s Hrvatskom Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO

Vijećnici Općine Brežice na izvanrednoj sjednici u utorak jednoglasno su donijeli odluku o protivljenju osnivanju azila. Ako Vlada nastavi s aktivnostima, najavljuju prosvjede i blokade tamošnjeg međunarodnog graničnog prijelaza. Za odluku o protivljenju centru za azilante u Obrežju glasovalo je 28 od 30 vijećnika Općine Brežice, među kojima su bili i općinski vijećnici Pokreta Sloboda, a nitko nije bio protiv. U raspravi su istaknuli kako zamjeraju Vladi što ih nije obavijestila o namjeri osnivanja podružnice azila te da su za to doznali tek nakon što je Vlada u četvrtak donijela odluku o tome.

Oporbeni SDS Janeza Janše je pak u parlamentu podnio zahtjev za sazivanje hitne sjednice Odbora za unutarnje poslove, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Uvjereni su da odluka Vlade o organiziranju privremenih ispostava predstavlja veliki sigurnosni rizik za lokalno stanovništvo.

Pogranične patrole slovenske konjičke policije Izvor: Društvene mreže / Autor: F. A. Bobo / PIXSELL

Zastupnik SDS-a Andrej Kosi upozorio je na konferenciji za novinare da je sporna činjenica da je odluka donesena bez suglasnosti i znanja lokalne zajednice koja je zabrinuta i ne slaže se s odlukom Vlade. Prema njegovim riječima, odluka Vlade negativno je iznenadila kako načelnike općina Brežice i Središče ob Dravi, tako i same stanovnike. Također traži da vlada prekine sve aktivnosti vezane uz uspostavu azilantskih centara, kako se centri ne bi proširili po Sloveniji. 'Kad treba graditi ceste i bolnice, istok zemlje se uvijek zaboravlja, no kad treba gomilati centre za azilante, to nije nikakav problem', sarkastično ocjenjuje Kosi.