izvlačenje 1,25 milijuna eura

Sloković iznenadila optužnica protiv Todorića, otkrila kako se branio

03.09.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković, komentirala je podizanje prve optužnice protiv nekadašnjeg vlasnika koncerna Agrokor. Optužnica kojom se Todorić i drugi terete za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz tvrtke iznenadila je obranu optuženika

'Optužnica je tek dostavljena sudu i nismo ju još vidjeli. No ovu optužnicu nismo očekivali, smatrali smo da je utvrđeno da je novac plaćen za usluge koje su u cijelosti izvršene. Ne vidim razloge za podizanje optužnice', kazala je Sloković. Istraga u ovom predmetu otvorena je potkraj prošle godine, a osim Todorića, optužena je nekadašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Piruška Canjuga te nekadašnji direktor u Agrokoru zadužen za građevinske investicije Ante Huljev.

Riječ je o plaćanju savjetničkog posla vezanog za prodaju velikog broja Agrokorovih nekretnina američkom nekretninskom fondu W.P. Carey. Agrokor je platio savjetovanje 1,25 milijuna eura švicarskoj tvrtki Siggman Invest AG. DORH tvrdi kako je to bio fiktivni posao, odnosno da švicarska tvrtka nije odradila ništa za Agrokor.

Usto, istražitelji smatraju kako imaju dovoljno čvrste dokaze da su stvarni vlasnici Siggman Investa bliski Todorićevi suradnici Piruška Canjuga i Ante Huljev. Sloković kaže kako je Ivica Todorić ispitan o ovom slučaju još dok je bio u Londonu.

  • +2
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Rekao je da je dao mandat da te poslove obavi druga osoba i da u detalje nije bio upućen', tvrdi Sloković i dodaje da je taj novac i dalje na 'računu osobe koja je obavila poslovno savjetovanje' te kako je iznos usluge savjetovanja bio visok jer je riječ o postotku iznosa cijele transakcije.

Što se tiče glavnog predmeta, Agrokora, Sloković kaže kako je dovršeno vještačenje, a završena je i dopuna vještačenja koju je tražio DORH. Smatra da je došlo vrijeme da tužiteljstvo odluči hoće li se podići optužnica ili ne.