MLADI I NASILJE

Slobodno vrijeme je siva zona o kojoj nitko ne brine

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.12.2008 12:37
  • Objavljeno 09.12.2008 u 12:36
huligani

huligani

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva a

U povodu obilježavanja 60. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, na okruglom stolu 'Vrijednosne orijentacije mladih i i nasilje' psiholozi, pedagozi i drugi stručnjaci raspravljaju o vezi između vrijednosti i nasilja

ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja "Ivo Pilar" Vlado Šakić pozdravio je odabir teme koju je danas nemoguće zaobići, obzirom da se broj ljudskih sukoba povećao s tehnološkim razvojem, industrijalizacijom i urbanizacijom. Ističe da je nasilje kod nas srednje izražen problem iako je u javnoj percepciji i medijima on mnogo izraženiji, čemu su doprinijeli i posljednji zagrebački slučajevi nasilja.

Član saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Ivan Čehok drži kako treba utvrditi koje su vrijednosti koje deklarativno zastupamo, jesu li one šuplje i prazne ili pune, te uvidjeti zašto postoji paralelizam vrijednosti. "Od 90'-ih postoji stanje potpune nevjerodostojnosti onoga što je deklarativno sustav vrijednosti i stvarnog ponašanja u društvu", kazao je.

Taj procjep u javnoj sferi ponašanja može riješiti obrazovni sustav, no ovakvim sustavom ćemo ga samo produbiti, ocjenjuje Čehok. S tim u vezi, ističe, moramo se nositi s amerikanizacijom sustava obrazovanja, kapitalizmom koji u sebi nosi nasilje i dr.

Zlatko Miliša s Filozofskog fakulteta u Zadru predložio je da Hrvatski sabor na tematsku sjednicu stavi pitanje vrijednosti mladih i nasilja. Upozorio je kako je nasilje kod mladih postalo stil života, zabava i u konačnici nagrada.

"Nasilje je u Hrvatskom društvu postalo epidemija", kazao je Miliša navodeći da je prema recentnim istraživanjima trećina djece izvrgnuta nasilju putem interneta i mobitela. Pozdravio je donošenje Nacionalnog okvirnog kurikuluma, koji prvi put u hrvatskom društvu na prvo mjesto stavlja vrijednosti i odgoj.

Kao glavni problem vidi pitanje slobodnog vremena mladih, "sivu zonu u kojoj se nitko za njih ne brine". Upozorio je i na negativan utjecaj medija na mlade i emisija kao što su "Trenutak istine" i "Big Brother".

U nastavku skupa znanstvenici s brojnih fakulteta, instituta i centara pokušat će odgovoriti na pitanje koja je uloga obitelji u odgoju za vrijednosti, te koja je uloga škole i medija u tome. Skup je organiziralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi