OBJAVILI SVI

'Slobodna' kažnjena zbog imena sina Ane Magaš

Bionic
Reading

Zbog objavljivanja imena maloljetnog sina Ane Magaš, Prekršajni sud u Zadru proglasio je krivim i novčano kaznio Slobodnu Dalmaciju i njezina glavnog urednika

ZADAR - Objavom teksta 'Anin susret s obitelji Magaš' djetetu je, smatra Sud, povrijeđena njegova privatnost i nanesena šteta, a glavni urednik i Slobodna kažnjeni su s ukupno četiri tisuće kuna.

Razbijene norme

Ravnatelj zadarskog Centra za socijalnu skrb Tomislav Orović kaže kakoje vrlo zadovoljan ovakvom presudom jer je nebrojeno puta tražio damediji ne objavljuju ime dječaka. Na pitanje zašto je prijavio samoSlobodnu i Večernji, Orović kaže kako mu konkretni slučajevi nisupoznati, ali da je reakciju Odvjetništva tražio više puta. 'Centar jeviše puta upućivao prijedloge skrbnici Bruni Magaš da u ime djetetapokrene postupke zbog štete koja mu se nanosila. Sve je krenulo odemisije Otvoreno u kojoj ga je dječja pravobraniteljica LjubicaMatijević Vrsaljko, koja je kasnije postala odvjetnica Ane Magaš,nazivala imenom. Zbog toga nitko nije odgovarao', kaže Orović.Činjenicu da su ime maloljetnog sina Ane Magaš odavno prije Slobodneobjavili i svi drugi mediji te da su sami skrbnici dječaka razbilizaštićene norme anonimnosti i privatnosti objavom njegova imena sudnije prihvatio, osim kao olakotnu okolnost pri izricanju novčane kazne.

Ovo je prva i jedina presuda protiv nekog medija zbog objave imena djeteta Ane Magaš, a optužni prijedlog protiv Slobodne podnijelo je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, i to na inicijativu Centra za socijalnu skrb, piše Slobodna Dalmacija.

Istodobno, od 19. ožujka 2005., kada je Ana Magaš uhićena zbog ubojstva supruga Lucijana, objavljene su na stotine novinskih tekstova s punim imenom njihova djeteta i detalja iz njegova života, u javnoj borbi za skrbništvo spominjali su ga majka Ane Magaš i njegovi skrbnici Bruna i Josip Magaš te njihovi odvjetnici, a o sudbini maloljetnog sina Magaševih javno je, na televiziji, govorila i tadašnja pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko

Međutim, od mnoštva novinskih tekstova i objavljenih TV priloga, zadarski ODO prijavio je samo Slobodnu i kasnije Večernji list, ali zbog drugog događaja. Također na inicijativu Centra.

Sporni članak u Slobodnoj objavljen je 30. srpnja 2008., točno tri godine i četiri mjeseca od ubojstva Lucijana Magaša, što znači da su do tada i Centar za socijalnu skrb i Odvjetništvo imali nebrojene prilike za reagiranje i podizanje optužnih prijedloga za isto kazneno djelo.

Cijeli slučaj postaje još apsurdniji zbog činjenice da je još jedan dnevnik u sustavu EPH korporacije istog dana objavio identičan članak istog autora, koji su Odvjetništvo i Centar, naprosto, zanemarili.

Ni to nije sve: o pokušaju mirenja Ane Magaš sa sinom, što je tema procesuiranog članka, u srpnju prošle godine izvještavali su svi mediji, uredno spominjući ime dječaka, a izjave o tijeku postupka davala je i odvjetnica Ane Magaš.

Logično se postavlja pitanje zašto Odvjetništvo, kao ovlašteno tijelo za kazneni progon, nije reagiralo i u svim ostalim slučajevima, odnosno po kojim kriterijima uopće postupa. 'U ovom slučaju postupali smo po dojavi Centra za socijalnu skrb. Mi na to imamo pravo, jednako kao što možemo postupati kad sami vidimo takav tekst u novinama', kaže Marijana Stipić, glasnogovornica zadarskog ODO-a.

Na pitanje kako je moguće da u četiri godine nisu vidjeli ni jedan tekst u kojemu se spominje ime tog djeteta, u Odvjetništvu kažu:

'Možemo postupati, ali to ne znači da mi sve moramo vidjeti. Ako vi raspolažete tekstovima u kojima se navodi ime toga maloljetnog djeteta, dostavite nam ih pa ćemo procesuirati', zaključuju u Odvjetništvu, koje u cijeloj priči ne vidi ništa sporno.

Slobodna je Sudu u Zadru dostavila svoju pisanu obranu s preslicima brojnih tekstova iz drugih novina, uz prijedlog da Sud može pregledati snimku iz emisije Otvoreno te naglasivši kako je notorna činjenica da su svi dnevni listovi i prije Slobodne pisali o pravnoj bici Ane Magaš da vidi svoga sina.