eu izbori

Slobodna Hrvatska: DIP protuzakonito ograničio i onemogućio promatranje izbornog procesa

24.05.2019 u 13:45

Bionic
Reading

Slobodna Hrvatska predala je u petak prigovor i izvještaj njihovih promatrača Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) na postupanje tog tijela tijekom izbora članova u Europski parlament, u kojem ga optužuju da je protuzakonito ograničilo i onemogućilo promatranje izbornog procesa

Tvrde da je DIP protuzakonito ograničio i onemogućio promatranje na način da je bez zakonske osnove obvezatnim uputama derogirao zakon.

Optužuju ga da je opstruirao prava političkih stranaka na promatranje tiskanja izbornog materijala, da je fizički onemogućen uvid u sav izborni materijal te da je onemogućio praćenje cijelog izbornog procesa.

Na konferenciji za novinare ispred DIP-a, ovlašteni promatrač Slobodne Hrvatske Damir-Kristijan Rogina kazao je da je u APIS-u pokušao izvršiti uvid u pripremu izbornog procesa, sukladno Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Hrvatske, no u tome je, kaže, bio spriječen netočnim informacijama, poluinformacijama i na kraju fizički.

  • +2
Predstavnici Slobodne Hrvatske održali konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kazao je da nisu dobili uvid u glasačke listiće pod objašnjenjem da listići nisu u zgradi, nakon čega su ih htjeli uputili u Narodne novine, da bi im na kraju rekli da se listići nalaze u zgradi, ali da nemaju pristup tim listićima te da bi u Gradskom poglavarstvu trebali tražiti dozvolu.

'Radi se o prebacivanju loptice gdje APIS koji bi trebao imati mogućnost pristupa listićima nema ili ne želi omogućiti', kazao je Rogina.

Rogina je također upozorio na nezakonitost vezano za to što tvrtka APIS putem aplikacije za unos promatrača ima pristup državnoj bazi podataka svih građana i/ili ima vlastitu bazu koja minimalno sadrži OIB te pripadajuće ime i prezime te spol i to bez privole građana.

Supredsjednik Slobodne Hrvatske Ivan Pokupec rekao je da su izvješće svojih promatrača poslali svim listama koje se natječu na izborima, istaknuvši da se to tiče svih jer se jednaka nepravda čini svima, osim velikima.

Ustvrdio je da će upravo reakcije stranaka pokazati tko je na izborima iz čistih namjera, a tko iz oportunizma.

Biračima je poručio da biraju po svojoj savjesti.

'Jedino vas molim da izbjegavate osovinu zla HDZ-SDP-HNS-IDS-SDSS-Bandić Milan 365. To su stranke koje su dokazano razmontiravale ovu državu zadnjih desetljeća. Masovni izlazak i biranje alternative jedini su način da se suzbiju strategije kojima se služe oni koji će od toga ostvariti veliku političku i materijalnu korist', poručio je Pokupec.