NA MILOST I NEMILOST KERUMU

Slobodna Dalmacija nema namjeru zaštititi svog novinara

17.08.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Prošlotjedna teško objašnjiva provala gnjeva i primitivizma splitskog gradonačelnika Željka Keruma prema novinarima Damiru Petranoviću i Draganu Miljušu i dalje je u fokusu hrvatske javnosti i nije prošla bez primjerenih reakcija, osim poslovično suzdržane Slobodne Dalmacije

Internetski portal Index.hr se vrlo jasno očitovao i stao u obranu svoga kolege Dragana Miljuša, a odličan komentar je objavio i vodeći komentator tog portala Tomislav Klauški. HND je također iskazao jasan stav i podršku i razmatra se opcija tužbe protiv aktualnog gradonačelnika Splita.

Nakon što se otkrilo da je šest milijuna kuna vrijedan posao uređenja novih dječjih vrtića bez natječaja povjerio tvrtki svojeg prijatelja Ivice Livaje, Damir Petranović je gradonačelnika Keruma zatražio komentar spornog posla, no umjesto komentara dobio je najprimitivnije uvrede: 'Jedi govna, majmune glupi.'

U razgovoru s glavnim urednikom Slobodne Dalmacije, Zoranom Krželjom, na pitanje kakav je stav uredništva tog dnevnog lista i što kane poduzeti po tom pitanju, on se nije htio očitovati. 'No comment' je legitiman stav, međutim ni u naredna dva dana u izdanjima splitskog dnevnika nismo mogli pročitati ni slova osude ispada Željka Keruma.

Sportska rubrika uredno se bavila s posrtanjima lokalnog prvoligaša i bacanjima krafni u teren, ali o primitivizmu i nezakonitom ponašanju ni slova. Tako Slobodna Dalmacija neuvijeno daje do znanja Kerumu da može vrijeđati koga hoće i kad hoće. Takav stav se kad-tad obije o glavu.

Damir Petranović nije u mogućnosti komentirati stav svoje redakcije zbog opomene. Taj novinar je u nemilosti uredništva vjerojatno zbog svog prošlogodišnjeg protivljenja preseljenju redakcije u Dugopolje u zaleđu Splita.

Pretpostavljamo da otada datiraju i opomene. Ipak, uza sve to, iako nije u milosti uredništva, Petranovića su morali zaštititi. Ali to već puno više govori o redakciji Slobodne Dalmacije nego o Kerumu i Petranoviću. Uostalom, kerumizacija Splita velikim dijelom vuče porijeklo i iz te redakcije.