zelena akcija

Slobodan tok rijeka: Počinje mapiranje barijera na Korani

05.04.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Iz Zelene akcije izvijestili su u petak da na rijeci Korani počinje projekt identifikacije barijera u okviru kojega će sve one biti mapirane i kategorizirane kako bi se ubuduće mogle ukloniti

Riječ je o projektu "Free Korana river", kojeg financira European Open Rivers Programme, nizozemska zaklada za obnovu rijeka. Projekt će trajati do veljače 2025., a provode ga udruge Zelena akcija, Eko Pan iz Karlovca te BIOTA d.o.o.

U sklopu projekta će sve postojeće barijere u slivu rijeke Korane biti mapirane i kategorizirane s obzirom na utjecaj na bioraznolikost i razinu prioriteta za uklanjanje. Uz terenski rad, bit će organiziran i niz sastanaka s relevantnim dionicima kako bi im se predstavili ciljevi projekta, prikupila njihova mišljenja i osigurala potpora za buduća uklanjanja barijera.

Rijeka Korana ima značajnu ekološku vrijednost zbog čega je čitav njezin tok, od izvora u Plitvičkim jezerima do ušća u Kupu kod Karlovca, uvršten u neku od nacionalnih ili EU (mreža Natura 2000) kategorija zaštite. Sliv Korane dom je raznim migratornim vrstama riba, kao i drugim slatkovodnim organizmima od kojih su mnogi ugroženi na nacionalnoj i/ili EU razini.

Međutim, barem 27 barijera ometa tok Korane, negativno utječući na bioraznolikost i predstavljajući prepreku poboljšanju njenog ekološkog statusa, upozorava Zelena akcija.

Ta udruga ističe da rijeke općenito predstavljaju neka od bioraznolikošću najbogatijih, ali i najugroženijih staništa na svijetu. Izgradnja umjetnih barijera jedan je od glavnih uzroka njihove ugroženosti. Naime, fragmentiranjem toka negativno utječu na migratorne vrste riba i drugih organizama, priječe normalni protok sedimenta, mijenjaju fizikalno-kemijske karakteristike vode i utječu na hidrološki režim okolnih područja.

Svijest o važnosti zaštite rijeka i vraćanju slatkovodnih ekosustava u izvorno stanje rezultirala je rastućim pokretom za uklanjanje barijera, a takav tip djelovanja posljednjih godina ima sve jaču potporu na razini službenih politika EU-a.

Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. kao jedan od glavnih ciljeva postavlja obnovu 25.000 kilometara rijeka slobodnog toka.