'KRUG ZA TRG'

Slike ubijenih Hrvata na Trgu maršala Tita

06.06.2009 u 13:29

Bionic
Reading

U organizaciji građanske inicijative 'Krug za Trg' danas je ponovo na Trgu maršala Tita održan prosvjed kojim se traži da se taj trg preimenuje u Kazališni trg

ZAGREB - Prema novinarskim procjenama, oko tisuću i pol ljudi okupilo se na skupu za promjenu imena, a ovaj put nisu viđeni protivnici te ideje kao na prošlom prosvjedu.

'Krug za trg' traži od gradskih vlasti provedbu odluke o vraćanju imena Kazališni trg, podsjećajući da je zaključak o tome prije 14 godina donijelo nadležno povjerenstvo Gradske skupštine.

Okupljeni prosvjednici ispred ulaza u Hrvatsko narodno kazalište nosili su transparente, kape i druge oznake s natpisom 'Kazališni trg'. Simbolično su i postavili ploču sa slikama ubijenih Hrvata nakon Drugog svjetskog rata, za što optužuju maršala Tita i jugoslavensku komunističku vlast.

Tomislav Stockinger iz organizacijskog odbora 'Kruga za trg' ustvrdio je da je Josip Broz Tito prema svim kriterijama masovni komunistički zločinac.

Najljepši trg samostalne i demokratske hrvatske države nosi ime komunističkog diktatora i masovnog zločinca, kazao je i dodao da u hrvatskom narodu ima još dovoljno snage za uklanjanje Titovog imena s tog trga.

I ostali govornici pozivali su na promjenu imena trga, ali i na osudu zločina koje su komunističke vlasti provodile nad Hrvatima.

Nakon skupa prosvjednici su prošetali trgom oko HNK te položili svijeće oko ploče sa slikama Hrvata pogubljenih nakon 1945.