UČINKOVITOST NA PRVOM MJESTU

Slavonija dobila energetsku agenciju

07.07.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Župani i gradonačelnici pet slavonskih županija i četiri grada danas su u Osijeku potpisali sporazum o osnivanju Slavonske energetske agencije. Pored sličnih županijskih i gradskih agencija, regionalna SEA trebala bi koordinirati aktivnosti energetske učinkovitosti, razvoja energetskih strategija i druge projekte unapređenja korištenja energije u Slavoniji

Osnivanje agencije nastavak je inicijative Programa za razvoj UN-a (UNDP), koji od 2006. godine gradove i županije usmjerava prema učinkovitijem raspolaganju energijom. Predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton na današnjem skupu u Osijeku naglasila je da su projektima povećanja energetske učinkovitosti u Hrvatskoj u posljednjih pet godina ostvarene značajne uštede energije. 'Procjenjujemo da je u javnim objektima potrošnja za energiju smanjena za 91 milijun kuna', za što Vinton drži presudnim suradnju s Ministarstvom gospodarstva, općinama i gradovima te potporu Globalnog fonda za okoliš (GEF) i domaćeg Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Prvi projekt povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada pokrenut je 2006. godine u Sisku, a Goran Čačić iz UNDP-a smatra ga uspješnim primjerom. Donedavno se potrošnja energije, kazao je Čačić, mjerila novčano u milijunima kuna, a ne mjernim jedinicama, što je pogrešno. 'U Sisku smo nakon pet godina ostvarili povećanje učinkovitosti za deset posto', izvjestio je.

Kako je Goran Pichler, UNDP-ov suradnik za Slavoniju, predstavio aktivnosti buduće SEA-e, radit će se o novoj organizaciji koja će obavljati iste djelatnosti, ali za područje pet županija. Zahvaljujući tome sudionici ovog skupa zaključuju da će biti uspješniji na natječajima europskih fondova, odnosno dobiti veća sredstva.

Sjedište agencije bit će u podrumu kuće površine 550 četvornih metara u Donjem gradu u kojoj Pichler živi s obitelji. U prizemlju i na katu nalazi se njegov stambeni prostor s dva stana suvremeno opremljen za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Premda još nema table s natpisom UNDP-a, u podrumu već djeluje ured ove organizacije kojim rukovodi Dragan Kovačević. Tijekom jučerašnjeg posjeta Kovačević nam je pokazao da su u prostranom uredu izloženi brojni proizvodi raznih tvrtki koje se bave proizvodnjom, montiranjem ili prodajom opreme za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Gradnja kuće koja se promovira kao 'energetski nezavisan' objekt od 2002. godine utrošeno je preko tri milijuna kuna u čemu je Grad Osijek sudjelovao darujući zemljište i komunalni doprinos. Pichlerova tvrtka Solar System na ime promicanja napredne energetike uspjela je donacijama raznih kompanija, po načelu 'cigla po cigla palača', financirati gradnju i opremanje skupocjene kuće, da bi na kraju u njoj objedinio privatni život i društvenu akciju.

Louisa Vinton i Goran Pichler

Suradnja Grada Osijeka i Gorana Pichlera nedavno je okrunjena njegovim namještenjem u gradskoj upravi kao savjetnika broj 1 odsjeka za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U svibnju 2007. godine projekt se svidio i tadašnjem direktoru Fonda za zaštitu okoliša, sada USKOK-ovom osumnjičeniku, Vinku Mladineu, koji je s gradonačelnikom Antom Đapićem potpisao ugovor o opremanju podrumskog dijela. Fond je, prema ugovoru, 229 tisuća kuna dao za namještaj, kompjutere i mjernu opremu.

Jedna, naizgled obična kuća, podno donjogradskog nasipa, iako neuređenog dvorišta, nakon samo devet godina pokazala se toliko funkcionalnim javno-privatnim partnerstvom da je zahvaljujući njoj financiran i koji projekt lokalne ekoudruge Zeleni Osijek, u kojoj je Pichler jedno vrijeme bio tajnik. Potvrda iznimnoj vrijednosti ovog projekta i današnji je sporazum čelnika pet slavonskih županija i četiri grada, koji su novu agenciju odlučili smjestiti upravo ondje.