da li je pogodio prognozu?

Slavni svizac Phil vidio je svoju sjenu i predvidio: Čeka nas još šest tjedana zime!

02.02.2023 u 19:08

Bionic
Reading

Slavni svizac Phil iz Punxsutawneya u Pennsylvaniji vidio je svoju sjenu u četvrtak nakon što je izvučen iz nastambe čime je predvidio još šest tjedana zime u Sjevernoj Americi.

Tisuće ljudi okupile su se u Punxsutawneyu, gradiću sjeveroistočno od Pittsburgha, kako bi proslavile Sviščev dan i "poslušale" njegovu prognozu, što je godišnji ritual.

"Vidim sjenu..., i kako god mjerili, još je šest tjedana zime", pročitao je Philov službeni "prevoditelj" u proglasu koji je popraćen klicanjem i pljeskom.

Prema narodnoj predaji, ako glodavac vidi svoju sjenu na Dan svisca, tada će hladno i vjetrovito vrijeme trajati šest tjedana. Ako je oblačno i nema sjene, početak proljeća je blizu.

Dan svisca, koji se obilježava 2. veljače, razvio se iz drevnog rituala koji su u Ameriku donijeli njemački imigranti koji su se naselili u današnjoj Pennsylvaniji. Prvo službeno obilježavanje Dana svisca bilo je 1886. godine.

Godišnji događaj, poznat po filmu "Beskrajni dan" iz 1993. u kojem glumi Bill Murray, privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

U New Yorku, još jedan svizac po imenu Chuck sa Staten Islanda nije uspio vidjeti svoju sjenu, predviđajući tako skoro proljeće.

  • +7
Svizac Phil Izvor: Profimedia / Autor: Michael Swensen / Getty images / Profimedia

Ove godine mnogi dijelovi Sjeverne Amerike imaju blagu zimu, ali čini se da se to mijenja, što daje malo vjerodostojnosti Philovoj prognozi.

Primjerice, New York je u srijedu rano ujutro zabilježio svoj prvi mjerljivi snijeg ove zime, čime je okončan drugi najdulji vremenski period u kojem nije pao snijeg u najnaseljenijem američkom gradu.

Dok je Phil davao svoju prognozu, oko 450.000 domova i poslovnih prostora u Teksasu, Missisipiju, Arkansasu i Tennesseeju ostalo je bez struje pošto je susnježica i ledena kiša srušila dalekovode i drveće.

U međuvremenu se sjeveroistok SAD-a priprema za povijesno smrzavanje u idućim danima, budući da prognoze vremena kažu da se na nekim mjestima očekuju temperature do minus 46 stupnjeva Celzijevih.