ZAGREBAČKI ZASTUPNICI JEDNOGLASNI

Skupština donijela odluku o uređenju kampusa na Borongaju

17.04.2013 u 16:58

Bionic
Reading

Bez puno rasprave i povišenih tonova, gradski zastupnici odradili su posljednju sjednicu uoči lokalnih izbora. Hitna sjednica Gradske skupštine imala je samo tri točke dnevnog reda, svi prijedlozi usvojeni su jednoglasno, u rekordnih 45 minuta. Među njima je i odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja Studentskog kampusa na Borongaju

Hitna sjednice Gradske skupštine započela je tradicionalnim aktualnim satom. No, sjednica je ubrzo prekinuta. HDZ-ovci su tražili stanku do dolaska predsjednika Uprave Zagrebačkog Holdinga Ive Čovića, kojem su željeli postaviti nekoliko pitanja. HDZ-ova Margareta Mađerić poručila je da je ovo točka na i SDP-ove vlasti u Zagrebu i Hrvatskoj.

'I ovo je nedopustivo, bahato i bezobrazno od strane predsjednika Uprave gospodina Čovića, a barem se mogao ispričati', rekla je Mađerić.

Sjednica je nastavljena prijedlogom Urbanističkog plana uređenja Studentskog kampusa na Borongaju. Projekt vrijedan pola milijarde eura trebao bi se dijelom financirati iz europskih fondova, a za novac bi trebali aplicirati u lipnju.

'Europa ne trpi šlamperaj i zato apeliram na sve da taj posao najbolje moguće obavimo, a Sveučilište, kao vrhovna i jedna od najvažnijih institucija u Hrvatskoj, treba biti primjer kako se donose urbanistički planovi, posebno ako se ti planovi odnose na povlačenje sredstava iz europskih fondova', poručio je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i dodao kako je i ovaj plan u interesu Grada Zagreba i svih njegovih građana.

'Izgradnja modernog europskog studentskog kampusa prioritet je Zagreba i Hrvatske i zato želimo da onda bude po zakonu i po pravilima struke. Ulaganje u znanje i intelektualni kapital najbolja je investicija i osobni i osnovni preduvjet za jačanje konkurentnosti naše zemlje', istaknuo je Bernardić.

Potpredsjednica Gradske skupštine i HDZ-ova Danira Bilić pojasnila je zašto ovaj prijedlog nije usvojen na prethodnoj sjednici Skupštine u ožujku.

'Konačni prijedlog odluke koji je tada predložen nije bio usklađen s onom odlukom o izradi plana, te samim time već ne bi bio pogodan i podoban ni za aplikacije za određena sredstva pri Europskoj uniji, za fondove Europske unije, a s druge strane, isto tako, dva nadležna gradska ureda su se protivila donošenju takvog plana zbog toga što ona nisu bila provediva', istaknula je Bilić.

Kampus je ujedinio gradske zastupnike koji su kao jedan poručili da je ovaj projekt više nego potreban Gradu Zagrebu, s čime se u ime akademske zajednice složio i nezavisni zastupnik te sveučilišni profesor Josip Kregar.

'Zagreb i Sveučilište su nezamislivi jedno bez drugog i svako zanemarivanje Sveučilišta na razini Grada bilo bi štetno. Ako se usporedimo s drugim gradovima, Splitom, osobito Rijekom, Pulom ili Dubrovnikom, onda ćemo vidjeti razmjere svog zaostajanja, razmjere zapravo zanemarivanja investicija, pa i u prostorni razvoj hrvatskog Sveučilišta u Zagrebu', naglasio je Kregar.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je bivšoj i aktualnoj vladi, ali i svima onima bez kojih, kako je rekao, ovog projekta ne bi ni bilo.

'Ako nam je za vrtiće trebalo godinu i pol dana da se dogovorimo, a ovdje samo tri mjeseca, pa to je sitnica. Mi odrastamo, što smo stariji, to sve više učimo. Hvala vam na tome. Ovo je tek početak jednog projekta o kojem će više biti riječi u naredna dva mandata, ne jednom', rekao je Bandić.

Gradski zastupnici jednoglasno su usvojili i prijedlog odluke o zakupu poslovnog prostora i opreme za potrebe Doma u Jelkovcu. Na kraju, odlukom Skupštine, ravnatelj Umjetničkog paviljona u Zagrebu razriješen je dužnosti te je imenovan vršitelj dužnosti ravnatelja Umjetničkog paviljona.