NAKON PADA RAKETE

Skup podrške Kim Jong-Unu u Pjongjangu

14.04.2012 u 18:49

Bionic
Reading

Više tisuća ljudi okupilo se na stadionu Pjongjanga kako bi iskazali vjernost i podršku sjevernokorejskom predsjedniku Kim Jong-Unu, dan nakon neuspješnog lansiranja rakete, prvog poraza mladog čelnika

Drugi puta u 24 sata su vojnici, članovi partije, dužnosnici komunističke države i obični radnici pozdravili povicima i željama za dugovječnost novog vrhovnog vođu, koji je preuzeo tu funkciju od djeda Kim Il-Sunga i oca Kim Jong-Ila.

Svečanost je službeno posvećena stotoj obljetnici, 15. travnja 1912., Kim Il-Sunga, junaka borbe protiv Japana i utemeljitelja Demokratske narodne republike Koreje. Ta obljetnica će uz veliku pompu biti proslavljena u nedjelju u cijeloj Sjevernoj Koreji, uz vojni defile na ogromnom trgu Kim Il-Sunga, prema informacijama koje nisu službeno potvrđene.

Mladi predsjednik Kim Jong-Un je u subotu promovirao 70 časnika u generale, objavili su sjevernokorejski vladini mediji. Pretpostavlja se da je svrha te mjere ubrizgavanje nove krvi u vojsku, koja broji 1,2 milijuna ljudi, komentirala je južnokorejska agencija Yonhap, kako prenosi AFP.

U subotu su južnokorejski ratni brodovi i dalje u Žutom moru tražili dijelove sjevernokorejske rakete koja je neuspješno lansirana u petak, kada je eksplodirala u zraku, dvije minute nakon lansiranja, a njezini dijelovi su pali u Žuto more.

Kina, Rusija i Sjedinjene Države su također krenuli u potragu za ostacima projektila. Južnokorejsko ministarstvo obrane je obznanilo da je mornarica Južne Koreje u Žutom moru rasporedila deset ratnih brodova i korvetu sa sonarnim radarom.