granice iz 1967. godine

Škotska traži od Ujedinjenog Kraljevstva da prizna Palestinu

21.11.2023 u 18:19

Bionic
Reading

Škotski premijer Humza Yousaf poslao je u utorak pismo britanskom premijeru Rishiju Sunaku u kojem je zatražio da Ujedinjeno Kraljevstvo službeno prizna državu Palestinu "kako bi se prekinuo politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja"

Pismo, poslano uoči rasprave o stanju na Bliskom istoku u škotskom parlamentu, također je poslano čelniku oporbe u britanskom parlamentu Keiru Starmeru.

Yousaf je osudio zločine Hamasa počinjene 7.listopada, pozvao na oslobađanje talaca i na trenutačni prekid vatre.

"Svakim danom raste broj nevinih Palestinaca koji gube svoje domove, živote i sredstva život. Podrška koju je vlada Ujedinjenog Kraljevstva dala Izraelu dok je uništavanje u Gazi poraslo, povećava njenu moralnu odgovornost da iskoristi bilo kakav utjecaj koji ima da sada zaustavi ubijanje", napisao je premijer Škotske u pismu proslijeđenom medijima.

"Trenutni prekid vatre jedini je način na koji se ubijanje i patnja nevinih civila može privesti kraju", napomenuo je.

Škotska vlada "duboko je zabrinuta" zbog najnovijih upozorenja Izraela Palestincima koji žive i skrivaju se u Khan Younisu da napuste to područje. "Humanitarne posljedice toga teško je procijeniti", naveo je Yousaf.

Poručio je da nakon "prisilne evakuacije" stanovništva sa sjevera Gaze, "to pojačava dojam da svjedočimo postupnom, ali namjernom, protjerivanju Palestinaca s cijelog teritorija" i time kršenju međunarodnog prava.

Istaknuo je da Ujedinjeno Kraljevstvo treba surađivati s međunarodnom zajednicom kako bi "jednom zauvijek prekinula politički zastoj koji je Izraelce i Palestince osudio na uzastopne cikluse nasilja".

"Tome bi pomoglo da Ujedinjeno Kraljevstvo prizna državu Palestinu unutar granica iz 1967., kao što je to učinilo više od 130 članica Ujedinjenih naroda, uključujući devet članica Europske unije i kao što je obećala nova španjolska vlada", napisao je Yousaf.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'