španjolska vlada

Sanchez: 'Moja prva obveza bit će priznavanje palestinske države'

20.11.2023 u 18:51

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez, koji je prošli tjedan dobio novi četverogodišnji mandat na čelu vlade, otputovat će u četvrtak u Izrael i u posjet palestinskim teritorijima, objavio je u ponedjeljak njegov ured

Sanchez će putovati zajedno s belgijskim kolegom Alexanderom de Croom, predstavljajući aktualno i nadolazeće predsjedništvo Vijeća EU-a.

Oba čelnika trebala bi se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom Isaacom Herzogom i predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom, dodaje se u priopćenju.

Pedro Sanchez je u srijedu, uoči potvrde koju je dobio u četvrtak, rekao da će iduće četiri godine raditi na priznanju Palestine kao neovisne i suverene države.

"Nova vlada će raditi na priznanju palestinske države. Moja prva obveza tijekom ovog mandata bit će da međunarodna zajednica odobri Palestini status države jer je to pravedan zahtjev palestinskog naroda", izjavio je Sanchez u srijedu tijekom obraćanja u španjolskom parlamentu.

Dodao je da je priznanje Palestine jedino rješenje dugogodišnjeg izraelsko-palestinskog sukoba, kako bi se ispunila ranija inicijativa Ujedinjenih naroda o uspostavi dviju država, Izraela i Palestine.