VESELJE U GLASGOWU

Škoti su ludi za vatrenima: Dva hrvatska zeta objašnjavaju zašto nas toliko vole

12.07.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Plasman u finale Svjetskog prvenstva skrenuo je pozornost svjetske javnosti na Hrvatsku, a ako je netko posebno gorljivo navijao za našu reprezentaciju, onda su to – Škoti. Razgovarali smo s dvojicom 'hrvatskih zetova' iz Glasgowa koji su nam dočarali atmosferu iz najvećeg škotskog grada

Dijelom zbog činjenice da je protivnik bila Engleska, a dijelom zbog tradicionalne bliskosti škotskih i hrvatskih navijača, škotski mediji javljaju kako su hrvatski dresovi u Glasgowu uoči polufinala razgrabljeni.

No neki imaju i motiv više. Andrew McAlindon, vlasnik turističke agencije koja organizira kulturno-povijesne izlete u škotsko gorje, oženjen je Hrvaticom Ana-Marijom. 'Navijam za Hrvatsku, ne samo zato što mi je supruga Hrvatica, već zato što ste i vi mala zemlja, baš kao Škotska, a igrali ste protiv Engleza, naših starih neprijatelja', kaže nam Andrew i prisjeća se sinoćnjih uspomena:

'Utakmicu sam gledao sa starijim sinom Danielom. Bilo je gusto, kad su Englezi zabili, pomislili smo 'o, ne', ali se Hrvatska vratila. Skakali smo od sreće, vrištali, a poslije i zaplakali, također od sreće!', priča oduševljeni Andrew, koji se skupa s cijelom obitelji uoči svake utakmice dekorira u prepoznatljive hrvatske kvadratiće.

Andrew i Ana-Marija imaju još jednog sina, petogodišnjeg Patricka, koji je s mamom u Hrvatskoj. Tata pomalo zavidno komentira: 'Oni će gledati finale u Zagrebu, kakva će to biti atmosfera! Škotska je s vama do kraja!'

Sam Munro za život zarađuje vozeći Uber, a u slobodno vrijeme još je jedan navijač Hrvatske iz Glasgowa koji je srce dao 'jednoj maloj savršenoj Hrvatici'. Kaže nam da je među Škotima ipak bilo i engleskih navijača, ali on je htio da Engleska ispadne s prvenstva, jer ga, kako kaže, živciraju 'nacionalizam i besmislice koje idu s tim'.

'Iskreno, malo sam u konfliktu, jer suosjećam i s navijačima Hrvatske koji ne navijaju za svoju reprezentaciju zbog načina na koji funkcionira Hrvatski nogometni savez. Ipak, prije svega, ponosni sam hrvatski zet. Od sinoć primam čestitke. Volim hrvatski narod jer smo sličnog mentaliteta. Teško je ne voljeti zemlju koja pokazuje ljubav i velikodušnost i u najtežim vremenima', priča Sam.

  • +11
Prijateljstvo - hrvatski i škotski navijači Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL