ŠTEDNJA NA ŽRTVAMA NASILJA

Skloništa za žene pred zatvaranjem

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 01.06.2010 14:10
  • Objavljeno 01.06.2010 u 13:27
Neva Tolle

Neva Tolle

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina/CROPIX

'Ako ne sakupimo 166 tisuća kuna, nakon 20 godina sklonište za žene i djecu žrtve nasilja moglo bi prestati s radom', rekla je danas Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće

Pod izgovorom gospodarske krize, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Zagrebačka županija srezali su sredstva namijenjena Autonomnoj ženskoj kući i udruzi Ženska pomoć sada. Ove udruge koje pružaju smještaj te pravnu i psihološku pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja nalaze se pred egzistencijalnim zidom. Sredstva koja su do sada dobivali ionako su bula dostatna za golo funkcioniranje prihvatilišta i isplatu plaža zaposlenima, no smanjenjem sredstava ne znaju kako će preživjeti 2010. godinu.

Županija, Ministarstvo i Grad Zagreb obavezali su se svaki sa po 30 posto sufinancirati rad ovih udruga, no dogovora se držao jedino Grad koji nije smanjio donaciju. Ministarstvo će dati 27 posto, dok Županija samo 13.

Ugovor o sufinanciranju u utorak su u Poglavarstvu potpisale predstavnice udruga i gradonačelnik Milan Bandić. On je obećao bezrezervnu podršku ovim udrugama istaknuvši kako 'ni Gradu Zagrebu ne cvjetaju ruže, iako je nešto bolje nego u drugim dijelovima Hrvatske'. Bandić je zaključio da će udruge koje štite žene i djecu žrtve nasilja 'uvijek biti među prioritetima, bez obzira na situaciju'.

Iako je Grad podmirio preuzete financijske obveze prema ove dvije udruge, Neva Tollle zamolila je Bandića da, ako bude trebalo, podmiri i 166 tisuća kuna, koliko je Autonomna ženska kuća u minusu, nakon smanjivanja donacija od Ministarstva i Županije.

'Nemojte misliti da mi Grad promatramo kao kasicu prasicu, znamo da je situacija teška, no ako preko ostalih donatora ne skupimo taj iznos, morat ćemo zatvoriti vrata Kuće nakon 20 godina', rekla je Tolle.

Ugovor je za AŽKZ potpisala Valentina Andrašek, a za Žensku pomoć sada Marijana Zrinka Jegrišnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi