BLISKI SUSRET

Skijaše iznenadio rijetki snježni leopard!

24.02.2016 u 15:56

Bionic
Reading

Predvodeći skupinu skijaša po dubokom, netaknutom snijegu u sjevernoj Indiji skijaški vodič David Marchi zamalo se sudario s jednom od najrjeđih velikih mačaka svijeta – snježnim leopardom.

Na sreću drugi skijaš u skupini Australac Owen Lansbury na svojoj je kacigi imao montiranu video kameru tako da je uspio zabilježiti uzbudljive trenutke bliskog susreta.

Na zapisu, objavljenom na stranici National Geographyca, vidi se kako se vodič Marchi zaustavio stotinjak metara ispod leoparda dok se ostatak skupine polako okuplja na padini iznad.

Leopard se za nekoliko desetaka sekundi pritajio u snijegu tako da mu se iz perspektive Lansburyjeve kamere vidi samo obris leđa. No u jednom trenutku iznenada kreće u akciju i u velikim skokovima spušta se niz padinu prema Marchiju. Kako se vodič brzo povukao, leopard skreće i nestaje u šumi.

Bliski susret dogodio se nedaleko od nekadašnje britanske planinske postaje na Himalajama koja je među lokalnim stanovnicima poznata kao Majmunovo brdo.

U ovoj priči posebno je neobično to što su skijaši na snježnog leoparda naišli duboko u šumi. Naime ove rijetke velike mačke obično tumaraju obroncima Himalaja u potrazi da divljim kozama i ibeksima koji su im omiljeni plijen. Stručnjaci nagađaju kako je moguće da je jedinka na koju su skijaši naletjeli bila mladi mužjak u potrazi za teritorijem.

Snježni leopardi su vrlo povućene životinje. Mada mogu dosegnuti težine od 50-ak kilograma i oboriti konja, nisu opasni za ljude; kada ih susretnu, obično će se pritajiti ili pobjeći. Ne postoje podaci o tome da su ikada nekoga napali. Procjenjuje se da ih u planinama sjeverne Indije ima još svega nekoliko stotina.