NIJE JEDINI POZNATI VOLONTER

Škaro je predsjednik najvećeg autokluba, a 'volontira': AK Siget zgrće milijune, no skrivaju koliko daju posrnulom šefu

06.09.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Damir Škaro, koji se nalazi u jednomjesečnom pritvoru zbog sumnje da je počinio silovanje, funkciju šefa Autokluba Siget obnaša volonterski. Njegovi poznanici otkrivaju medijima da je on dobrog imovinskog stanja, a njegova žrtva tvrdi da joj je preko posrednika nudio 80 tisuća eura za šutnju. Za jednog volontera i bivšeg sportaša to je pozamašna svota. Iako u Autoklubu Siget ne odgovaraju na naš upit o iznosu koji Škaro dobiva kao volonter, u HAK-u, u kojem je član Upravnog odbora, kažu kako kod njih dobiva tri i pol tisuće kuna mjesečno. Usto, nešto više od tri tisuće kuna mjesečno iznosi mu 'sportska mirovina', a moguće je da je aktivirao i onu saborsku

'Njegova je funkcija volonterska, a profesionalno se radi o osobi visokih menadžerskih sposobnosti', piše u priopćenju Autokluba Siget izdanom netom nakon što je javnost doznala kako njihova dugogodišnjeg predsjednika zaposlenica ovog najvećeg autokluba u zemlji optužuje za silovanje na radnom mjestu i prijetnje.

Ispada da je Škaro na čelu AK Siget već 15 godina kao volonter. Iako većini pada na pamet da to znači raditi i ne dobivati plaću, u ovom slučaju, a vidjet ćemo kasnije i u nekim drugim, riječ je tek o radnom statusu osobe.

To što je netko volonter u ovakvoj organizaciji, koja je zapravo udruga građana, znači tek da nije u radnom odnosu, ali ne da obavlja posao za nula kuna. Doznajemo kako je takva praksa u svim autoklubovima, pa i u HAK-u, kojem je na čelu Slavko Tušek, koji je u mirovini te također volonterski obavlja dužnost predsjednika.

  • +17
Damir Škaro Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Funkcija predsjednika pojedinog autokluba nije profesionalna. Doznajemo kako nije uobičajeno to da osoba na takvoj funkciji, na kakvoj je Škaro, dolazi svakog dana 'na posao', već to čini po potrebi, na sastanke skupštine, upravnog odbora i slično. To kod njega nije bio slučaj.

Funkciju direktora u hrvatskim autoklubovima zapravo imaju glavni tajnici, koji su zaposlenici. Kakva je priroda Škarina volonterskog statusa, je li u mirovini i koliko dobiva za svoj rad, u Autoklubu Siget nismo uspjeli doznati jer nam do zaključenja teksta nisu odgovorili na upit. Ono što je sigurno jest to da Škaro ne radi za nula kuna.

Zamrla poduzetnička aktivnost

Iako se Škaro hvalio svojim poduzetničkim pothvatima vezanim uz ugostiteljstvo i građevinu, poslovni servisi otkrivaju kako je njegova aktivnost na tom području prilično zamrla.

Još je uvijek nominalni vlasnik tvrtke Stari Grič, koja je nakon dvije godine bez prihoda u 2018. uprihodila tek 125 tisuća kuna. Tu godinu završila je u minimalnom plusu.

Škaro je i predsjednik Veteranskog nogometnog kluba Autoklub Siget – Hrvatski dragovoljac, a koji je lanjsku godinu zaključio sa 107 tisuća kuna prihoda i dobiti u crvenom.

Ako pogledamo poslovanje AK Siget, očito je da im ne ide loše. U prošloj godini uprihodili su gotovo 34 milijuna kuna, uz bruto dobit nešto manju od dva milijuna kuna. Imaju 66 zaposlenih, a prosječna plaća je osam i pol tisuća kuna. Škaro usto kao član Upravnog odbora Hrvatskog autokluba (HAK) prima naknadu za svoj rad u iznosu od 3500 kuna neto mjesečno, kažu nam u HAK-u.

Pojašnjavaju da su i kod njih, s obzirom na to da je i HAK udruga građana, kao i ostali autoklubovi, u radnom odnosu oni koji čine stručnu službu, dok su u tijelima upravljanja Hrvatskog autokluba volonteri. Koliko Škaro kao volonter dobiva u AK-u Siget, u HAK-u ne znaju jer je riječ o dvije različite udruge.

  • +9
Privođenje Damira Škare Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Škaro kao osvajač olimpijske medalje ima pravo na mjesečnu 'sportsku mirovinu' od 3240 kuna, a s obzirom na to da je jedan mandat bio saborski zastupnik, moguće je da je aktivirao i saborsku mirovinu.

Šuker je prestao biti volonter

Istodobno, naime, može biti i 'volonter' i u mirovini. Sličan je slučaj bio i s Davorom Šukerom, predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza. I on je svoju funkciju obnašao volonterski, a HNS je, kao i autoklubovi, udruga građana. Kako su mediji ranije pisali, Šuker je za 'volontiranje' bio honoriran s nešto više od 50 tisuća kuna mjesečno. U međuvremenu je, doznajemo, Šuker prestao volontirati te je stupio u radni odnos u HNS-u.