na ispitivanju

Boksački šampion i HDZ-ov maneken prijavljen za silovanje: Što se to dogodilo s Damirom Škarom?

05.09.2019 u 13:23

Bionic
Reading

Iako u aktivnoj politici nije gotovo dva desetljeća, vijest da je Damir Škaro, hrvatski olimpijac, nekadašnji saborski zastupnik, publicist i menadžer, osumnjičen za silovanje zaposlenice Autokluba Siget uzburkala je duhove. Volio se hvaliti širokim krugom prijatelja i poznanika, mahom iz visokog društvenog miljea, pa nije ni čudo to da se čak i HDZ, inače nesklon komentirati u ovako ranoj fazi istrage moguće krimene svojih članova, oglasio o Škarinu uhićenju

'Vezano uz slučaj Damira Škare, HDZ najoštrije osuđuje seksualno, obiteljsko, kao i svaki drugi oblik nasilja. Očekujemo pravovremenu i energičnu reakciju nadležnih institucija, kao i promptno utvrđivanje činjenica. Sukladno tome, i stranka će reagirati temeljem svojega Statuta, u kojemu su jasno navedene stegovne mjere za teške povrede članske obveze', stoji u priopćenju HDZ-a.

Iako je Škaro još daleko od optužnice, HDZ istog dana u kojem je uhićen šalje navedeno priopćenje.

Iako Škaro nema istaknuto mjesto u stranci još otkako je u drugoj polovici 90-ih bio saborski zastupnik HDZ-a, a potom je do 2010. vodio kvartovski ogranak stranke u Maksimiru, svih ovih desetljeća pomno je gradio svoju društvenu ulogu.

Bio je rado viđen gost na svim važnijim događajima na kojima se okupljala politička i sportska krema vezana uz HDZ. Igrao je nogomet u timu sportskih legendi na obljetnici osnivanja HDZ-a na Jarunu s Andrejom Plenkovićem, na proslavu rođendana Autokluba Siget dolazi i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović jer su njezin savjetnik Tomislav Madžar i Škaro veliki prijatelji, na svakoj drugoj fotografiji sa Škarom je i legendarni izbornik Miroslav Ćiro Blažević...

Medijima se obratio i Autoklub Siget, iz kojeg poručuju da nemaju nikakvih saznanja o informacijama vezanim uz Škaru, a osim toga poručuju da njihovog šefa kite visoke menadžerske sposobnosti i kako tu funkciju obnaša volonterski.

Zanimljivo je da posve druga priča dolazi iz Hrvatskog autokluba (HAK), u čijem je Upravnom odboru i Škaro kao šef najvećeg autokluba u zemlji.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek očito ne spada među brojne ljubitelje Damira Škare pa ide toliko daleko da u medijima špekulira kako zaposlenica Autokluba Siget koja ga optužuje za silovanje sigurno nije jedina koju je zlostavljao.

'Pere' se od činjenice da je Škaro bio član Upravnog odbora HAK-a jer se na toj poziciji nalazio, tvrdi Tušek, po inerciji.

'Sve to pogađa i našu asocijaciju jer je Damir Škaro bio član Upravnog odbora kao predsjednik najvećeg autokluba u zemlji i kluba s najviše intervencija… On je u AK-u Siget bio sve, i zakon i sud. Poznat je kao veliki autokrat i onaj tko ne postupa po njegovu, ne može opstati u tom autoklubu', kaže Tušek.

Hoće li biti zadržan u pritvoru?

Dok se brojnim Škarinim poznanicima i prijateljima još sliježe informacija da je osumnjičen za silovanje, sam glavni akter ove priče čeka odluku o pritvoru. Najprije će biti saslušan u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, koje potom može od suca istrage tražiti njegovo zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

  • +9
Privođenje Damira Škare Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Taj je scenarij izgledan s obzirom na to da ga žrtva optužuje i zbog prijetnje i pokušaja ušutkavanja u zamjenu za 80 tisuća eura.

Škaro je uhićen u srijedu na graničnom prijelazu s BiH kod Nove Gradiške, prilikom ulaska u Hrvatsku. Naime, zaposlenica Autokluba Siget optužila ga je da ju je silovao u subotu 10. kolovoza nakon sastanka u službenim prostorijama autokluba.

Policiji je slučaj dva dana kasnije prijavila njezina liječnica, kojoj se žrtva požalila kada je došla otvoriti bolovanje, otkrila je odvjetnica žrtve Morana Rabar. Istog dana, tvrdi, Škaro, koji je te subote otišao u BiH, poslao joj je poruku s pitanjem 'kako su djeca'. Žrtva pretpostavlja da je netko iz policije javio Škari da je prijavljen, kako joj je on tom porukom zapravo prijetio te ga je naknadno prijavila i za to kazneno djelo, a on joj je preko posrednika, tvrdi, nudio 80 tisuća eura za šutnju.

Škaro je, dakle, prijavljen 12. kolovoza i tada ga je policija potražila na njegovoj zagrebačkoj adresi. No nisu ga našli jer je već 10. kolovoza otišao na godišnji odmor u BiH, navodno na Ramsko jezero. O svom je povratku u Hrvatsku, pisao je Jutarnji list, obavijestio hrvatsku policiju, koja ga je, s obzirom na to da je raspisana i tjeralica, uhitila odmah na granici.

Škaro je za odvjetnika uzeo Krešimira Krsnika, a on nije želio jučer komentirati detalje slučaja, dok se jutros nije javljao na mobitel.

Sportaš, olimpijac, poduzetnik, ugostitelj, publicist...

Škaro, koji je inače doktor ekonomskih znanosti, na svojoj internetskoj stranici damirskaro.com naveo je crtice iz svoje biografije. Osim što je od 2004. na čelu Autokluba Siget, bio je najpoznatiji kao uspješan boksač - višestruki je državni prvak u boksu te je osvojio brončanu medalju na OI u Seulu 1988. u poluteškoj kategoriji, brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu održanom u SAD-u 1986. te zlatnu medalju na Mediteranskim igrama 1987. godine. Bio je i prvak Balkana 1983. i 1984. te osvajač srebrne medalje na Svjetskom kupu u Beogradu 1987. godine.

  • +17
Damir Škaro Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

'Nakon završetka sportske karijere 1988. godine Damir se uključio u politički život jer je želio pridonijeti demokratskom nastanku Republike Hrvatske. U trećem sazivu Hrvatskog sabora 1995. osvojio je zastupnički mandat na listi HDZ-a te ga obnašao četiri godine. Sudjelovao je i u Domovinskom ratu te je bio vođa Sportske satnije, a nositelj je i Spomenice Domovinskog rata', piše Škaro o sebi.

U Sloveniji je 1982. godine otvorio obrt s tegljačem od 13 tona, potom krajem 80-ih ulazi u ugostiteljstvo te otvara klubove Papaya i Champion u Sportsko-rekreacijskom centru Šalata u Zagrebu.

Dok je bio saborski zastupnik sredinom 90-ih, imao je tvrtku sa stotinjak zaposlenih koja se bavila završnim radovima u graditeljstvu.

Tijekom Svjetskog prvenstva koje se 1991. održavalo u SAD-u, ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku organizirao je prosvjed i štrajk glađu kako bi upozorio na agresiju na Hrvatsku.

Predsjednik Autokluba Siget postaje 2004. Zapravo se oko tih njegovih početaka u ovoj organizaciji lome koplja. Dok Škaro tvrdi da je klub bio posrnuo i prezadužen kad ga je preuzeo te kako je na njegovom čelu bila uprava za koju se vjerovalo da ga je namjernim zaduživanjem željela prepustiti u ruke privatnih osiguravajućih kuća, priča o dolasku Škare na čelo AK Siget pravi je politički triler.

Navodno se rat između HDZ-a i nekadašnjeg istaknutog HDZ-ovca Ivića Pašalića prelio na HAK. Škaro je kao predstavnik stranke pod sumnjivim okolnostima, o čemu je pisao Nacional prije 13 godina, instaliran na čelo AK Siget. Bilo je tu i policije, i zaštitara, i zabrane ulaska u zgradu. Škaro se na toj poziciji zadržao i sljedećih 15 godina.