TROVANJE UZ PIVOVARU

Skandalozno pomilovanje Ive Josipovića

30.06.2014 u 15:31

Bionic
Reading

U veljači 2007. 64-godišnji Karlovčanin Zdravko Martinović umire tijekom šetnje psa uz potok u koji je iz Karlovačke pivovare ispušten ugljični dioksid. Trovanje je bilo kobno, a odgovorni su završili iza rešetaka. Svima njima predsjednik Ivo Josipović za trećinu smanjuje zatvorske kazne

Tehnički direktor Karlovačke pivovare Gabor Ligetij, glavni inženjer Slaven Siladić, voditeljica Odjela sigurnosti na radu i zaštiti okoliša Zrinka Odrčić i direktorica proizvodnje Marija Tufeković tri godine nakon Martinovićeve smrti osuđeni su na tri godine zatvora, a voditelj proizvodnje fermentacije Marinkuo Kovačević na 2,5 godine.


Optuženi su tako dobili najnižu zakonom propisanu kaznu za kazneno djelo za koje su osuđeni. Prilikom izricanja presude sudsko vijeće u obzir je uzelo da optuženi prije toga nisu kažnjavani, dok je Marinku Kovačeviću u obzir uzeto što je u Domovinskom ratu proveo tri godine te da je bio odlikovan.

Ove godine su, kako doznaje Jutarnji list, odlukom predsjednika Republike s tri na dvije godine smanjene kazne Ligetiju, Siladiću i Zrinki Odrčić, dok je Marinku Kovačeviću s dvije i pol godine kazna smanjena na 20 mjeseci zatvora. Budući da su gotovo svi već u zatvoru izdržali barem dvije trećine od tako smanje kazne, oni su ili već pušteni na slobodu ili će vrlo brzo biti pušteni.