O (NE)POSTOJEĆEM KVORUMU

Skandal u najavi: SDP i HNS traže provjeru je li HDZ varao

13.05.2016 u 15:46

Bionic
Reading

HNS i SDP traže provjeru zapisnika jer smatraju da je danas u Saboru u jednom trenutku netko pritiskao tipke za glasovanje u tuđe ime

Tražit ćemo da se provjeri zapisnik da utvrdimo odakle taj dodatni glas, kazala je novinarima u Saboru SDP-ova Dragica Zgrebec jer, kao i HNS-ov Milorad Batinić, kako doznaje N1 televizija, sumnjaju da je netko okretao ključ umjesto nekoga tko je odsutan.

Anka Mrak Taritaš (HNS) kazala je za tportal da su zatražili provjeru oko glasovanja jedne točke dnevnog reda jer misle da nije izglasana na pravilan način.

'Zatražili smo provjeru jer nismo sigurni da je posljednja, četvrta točka izglasana na pravilan način. Moguće je da smo mi pogriješili, ali nije isključena mogućnost da se nije glasovalo na pravilan način pa smo od tajništva Sabora zatražili da sve provjeri', kazala je Mrak Taritaš.

Iz HDZ-ove koalicije su pak tvrdili da se Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida malo isključivao, a malo uključivao kad se utvrđivalo kvorum što je on kasnije u izjavi novinarima odbacio, a predsjednik Sabora Željko Reiner smatra da se radilo o tehničkim problemima, naime, da nekim zastupnicima nisu radili gumbi za glasovanje nakon što je danas u Saboru već treći tjedan izostao kvorum

'Evidentno je da ne postoji većina, ovo je sada uistinu sramota. Osim što Vlada ne funkcionira, ne funkcionira ni parlament, zakoni se ne mogu donositi, a odgovornost je parlamentarne većine da donosi zakone', rekao je SDP-ov Igor Dragovan novinarima nakon što je glasovanje još jednom odgođeno za sljedeći tjedan i poručio: 'Naša je odgovornost da pokažemo da ova Vlada ne funkcionira, da Hrvatska nema Vladu i da nema parlamentarnu većinu. Nažalost, najviše trpe hrvatski građani'.

'Premijer je rekao 'show me the numbers'. Evo, brojevi su se pokazali i oni govore da ova parlamentarna većina više ne postoji', komentirao je SDP-ov Nenad Stazić

Sinčić je bio u sabornici za vrijeme glasovanja, ali se nije prijavio za glasovanje, naime, kako je kazao: 'Bio sam u sabornici jer sam bio prijavljen za raspravu nakon glasovanja, a to što nema kvoruma svakako nije dobro. Evo, danas jedan važan zakon kojim bi se ukinulo da banke uzimaju velike naknade na kartičnim poslovanjima, nije mogao biti izglasan'.

I on je poručio da ne namjerava osiguravati kvorum i da se vladajući moraju zapitati imaju li većinu ili nemaju te zaključio: 'Ako nemaju, idemo na nove izbore'.