BOKI 13 IZA REŠETAKA

Skandal u Makedoniji: 'Modni mačak' uhićen zbog reketarenja biznismena, sa sobom u ponor povukao i javnu tužiteljicu

16.07.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Sjevernu Makedoniju potresa medijsko-političko-pravosudni skandal kakav ova država ne pamti ni prije promjene imena. U ponedjeljak je na graničnom prijelazu prema Grčkoj uhićen Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, TV voditelj, pjevač, a odnedavno i samozvani medijski mogul, pod optužbom za reketiranje poznatog domaćeg biznismena. Istodobno je, po svemu sudeći zbog upletenosti u skandal, ostavku podnijela specijalna javna tužiteljica Katica Janeva

Kako je objavila tužiteljica Vilma Ruskovska, zajedno s također privedenim Zoranom Milevskim, Boki 13 je osumnjičen da je od poznatog makedonskog biznismena izvukao milijun i pol eura kako bi putem svojeg poznanstva sa strukturama sudske vlasti utjecao na pravosudni rasplet predmeta 'Imperija', u kojemu je Specijalno javno tužiteljstvo istraživalo njegove sumnnjive poslove plaćene javnim novcem. Dvojcu je određen pritvor od 30 dana.

Uhićenje Bokija 13 Izvor: Društvene mreže

Prije nego što se prebacio u domenu crne kronike, Boki 13 punio je prije svega estradne rubrike. Svoj prvi javni nastup zabilježio je sa 16 godina, a od tada, često odjeven kao žena i podvrgnut brojnim estetskim zahvatima, vodi autorski talk show u stilu Oprah Winfrey na makedonskim privatnim televizijama, snima autorsku glazbu i oponaša najpoznatije regionalne zvijezde.

Boki 13 u duetu s Jelenom Karleušom Izvor: Društvene mreže

2010. nastupa i u regionalnim izdanjima realityja 'Veliki brat', a nedugo potom i u 'Farmi', čime svoju popularnost širi i izvan Makedonije. Potom se kratkotrajno povlači s estrade, baveći se humanitarnim radom u okviru udruge za ljudska i manjinska prava. Nakon smjene vlasti u Makedoniji postaje neformalni vlasnik televizije 1TV, što mu vrlo brzo donosi status najdraže medijske igračke aktualne vlasti, za koju je, kako tvrde kritičari, odrađivao prljave tabloidne poslove.

Boki 13 u 'Velikom bratu' Izvor: Društvene mreže

Gotovo istodobno kad je objavljena informacija o privođenju Bokija 13, specijalna javna tužiteljica Katica Janeva objavila je kako je podnijela ostavku koju će aktivirati kad se trenutne vladajuće stranke dogovore oko njezinog nasljednika.

Ova informacija nemalo je šokirala makedonsku javnost, budući da je Janeva još nedavno najavila ponovnu kandidaturu za čelo spomenute institucije koja je osnovana nakon političke krize 2015. kako bi donijela pravosudni epilog dugogodišnje, kriminalom i aferama opterećene vladavine Nikole Gruevskog i njegovog VMRO-DPMNE-a.

Ispostavilo se, međutim, da je i sama Janeva, koju je javnost godinama uzdizala na pijedestal autentičnog borca protiv korupcije i kriminala, na vrlo neugodan način upletena u spomenutu aferu.

U ponedjeljak navečer policija je pretresla kuću Katice Janeve te joj oduzela jedan od dva mobitela Izvor: Društvene mreže

Naime, kako pišu makedonski mediji, njezin sin bio je zaposlen upravo u televiziji 1TV. Njezin vlasnik Boki 13 je, kako su posljednjih dana naveliko pisali makedonski mediji, prijetnjama da će kompromitirajuće informacije objaviti na spomenutoj televiziji iznuđivao novac od više makedonskih poslovnih ljudi i političara upletenih u istrage Specijalnog javnog tužiteljstva.

Iznuđeni novac obilato je trošio na putovanja, odjeću i nakit, a o tome svjedoči i fotografija nedavno objavljena s hrvatskim stilistom Markom Grubnićem tijekom njihovog zagrebačkog druženja.

Bokijev rasipni stil života očito je zasmetao spomenutog poslovnog čovjeka, kojega pojedini mediji identificiraju kao Orce Kamčeva - prema časopisu Forbes najbogatijeg Makedonca, suvlasnika u nizu građevinskih, prehrambenih, turističkih i medijskih tvrtki.

Je li Kamčev 'propjevao' o reketarenju kako bi se spasio od dugogodišnje zatvorske kazne koja ga je čekala zbog sumnjivih poslova s prethodnom vlašću, pitanje je na koje bi trebala odgovoriti daljnja istraga u predmetu 'Imperija'. No nje, po svemu sudeći, neće niti biti, budući da je svima u interesu da se skandal što prije zataška.

Nameće se i pitanje koliko će ostavka Katice Janeve utjecati na ionako poljuljani autoritet Specijalnog javnog tužiteljstva, koje je međunarodna zajednica osnovala kako bi u spomenutoj zemlji uvela pravosudni red i istražila brojne sumnjive poslove prethodnika aktualne vlasti. Rad spomenutog tužiteljstva, naime, obilježile su osuđujuće presude tek za nekolicinu nižerangiranih pijuna vlasti Nikole Gruevskog, dok on sam uživa u političkom azilu kod prijatelja Viktora Orbana u Budimpešti.

Bez obzira na rasplet ove makedonske sapunice, jedno je sigurno - zagrebački hoteli i butici izgubili su pouzdanog klijenta, koji je - po svemu sudeći - trajno izgubio pouzdani izvor protoka novca.

View this post on Instagram

Hello Zagreb 👋🏻😘🍀❤️ #justarrived

A post shared by Boki 13 (@boki13official) on