ISCURILE PREPISKE

Skandal u Francuskoj zbog gafa Facebooka

25.09.2012 u 16:37

Bionic
Reading

U francuskim medijima jučer popodne najčitanija vijest bila je da su na društvenoj mreži Facebook procurile privatne poruke korisnika na njihove profile te time postale vidljive svim njihovim prijateljima

Mediji su vijest objavili slijedom niza individualnih pritužbi korisnika od kojih su mnogi tvrdili da su im javno objavljene sve privatne prepiske od 2007. godine. Facebook je istu večer objavio demanti u kojem tvrdi da se radi zapravo o javnim, a ne privatnim porukama, objavljenim na 'zidu', kojima je tehnički prijelaz na tzv. Timeline dao novu vidljivost. Nadalje, tvrdi da se radi o manjem broju korisnika te uvjerava preko svog glasnogovornika da nije došlo ni do kakvog sigurnosnog propusta.

Iako se ni dan nakon incidenta ne uspijeva točno utvrditi radi li se zaista o bitnom propustu mreže ili pak o nespretnom uvođenju novih parametara koji su doveli do objave privatnih poruka, delikatna i neriješena tema privatnosti na Facebooku nanovo je u prvom planu. Zanimljivo je primijetiti da je većina pritužbi trezveno artikulirana. Naime, korisnici su svjesni da se njihovi podaci koriste za komercijalne svrhe i za potencijalno oglašavanje, no nisu bili spremni vidjeti svoje stare poruke objavljene bez ikakvog upozorenja.

Većina reakcija jučer sastojala se u tehničkim savjetima kako objavljene poruke izbrisati/sakriti ili pak kako što efikasnije ugasiti profil. Danas se na inicijativu dvaju ministara oglasila i Državna komisija za informatiku i slobode.

Tako će direkcija Facebooka u Francuskoj morati pružiti 'jasna i precizna objašnjenja' komisiji za jučerašnju konfuziju na mreži. Ministrica Fleur Pellerin, čiji sektor pokriva digitalnu ekonomiju, izjavila je danas da objašnjenja 'nisu baš uvjerljiva':

'Direkcija Facebooka je nesposobna pružiti i najmanje pojašnjenje o tome što se jučer dogodilo. Danas vlada potpuna nesigurnost.'