NEVJEROJATNO

Skandal u Beogradu: Otvoren muzej četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

17.10.2023 u 19:14

Bionic
Reading

Na mjestu kuće obitelji Draže Mihailovića u Beogradu u utorak poslijepodne otvorena je spomen soba tom četničkom vojvodi, kojeg njegovi pristaše, kao i cijeli četnički pokret, smatraju pripadnikom antifašističkog pokreta, na opće zgražanje istinskih antifašista

U kući u Bregalničkoj ulici održana je svečanost otvorenja 'Muzeja Čiča Draža', u kojemu se nalazi spomenik koji je otkrio srpski akademik Matija Bećković.

Kako javljaju beogradski portali, okupljene je pozdravio riječima 'Pomoz' Bog junaci', na što su mu uzvratili 'Bog ti pomogao', što je poznati četnički ritual. 'Generalu Mihailoviću među srpskim novomučenicima nema premca, general Mihailović je proglašen izdajnikom, a time je izdajnikom proglašen i srpski narod', rekao je Bećković.

  • +12
U Beogradu otvoren muzej posvećen Draži Mihailoviću Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATA Images /PIXSELL

Na prvom katu zgrade nastupao je guslar Boško Vujačić, a među okupljenima je primijećena i kćerka Blagoja Jovovića, pripadnika četničkog pokreta koji je 1957. u Buenos Airesu izvršio atentat na ustaškog poglavnika Antu Pavelića, izvještava Telegraf.

Spomen sobu četničkom generalu postavila su udruženja Naša Drina i Boračka organizacija Srbije i Srpske. Na čelu obje udruge je direktor javnog poduzeća Srbijašume i zastupnik Socijalističke partije Srbije Igor Braunović. On je organizirao otkup Dražine kuće, kako bi u njoj napravio muzej od 110 četvornih metara.

  • +9
Četnici u Višegradu 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Podsjetimo, presudom beogradskog Višeg suda iz 2015. Draža Mihailović je rehabilitiran, a četnički pokret izjednačen s partizanskim. Iako se srpska politička elita ponaša kao da je riječ o legitimnoj presudi, postoje i kritički glasovi u srpskoj javnosti koji ovu nevjerojatnu ideju osuđuju.