OBLJETNICA OPERACIJE HALYARD

[VIDEO/FOTO] Američka vojska komemorativnim preletom iznad Šumadije odaje počast četnicima

16.09.2022 u 18:16

Bionic
Reading

U subotnjem obilježavanju 78. godišnjice operacije Halyard, kojom su četničke postrojbe tijekom 1944. godine evakuirale oko 417 američkih i savezničkih zrakoplovaca srušenih iznad Srbije pod njemačkom okupacijom, sudjelovat će transportni avion Hercules američkog ratnog zrakoplovstva

Najavu komemorativnog preleta iznad nekadašnjeg improviziranog četničkog aerodroma Pranjani u Šumadiji objavio je zrakoplovni portal Tango Six, a što je potvrdilo američko veleposlanstvo u Beogradu. Portal dodaje da će u preletu sudjelovati transportni avion Hercules u inačici MC-130J Commando II iz 67. eskadrile za specijalne operacije sa sjedištem u bazi Mildenhall u Velikoj Britaniji.

S jačanjem savezničke bombarderske ofenzive protiv nacističke Njemačke, sve veći broj savezničkih zrakoplovaca je ostajao iza neprijateljskih crta uslijed prinudnog spuštanja iz oštećenih aviona. Zbog toga je u srpnju 1944., na temelju naredbe američkog generala Ire Eakera, osnovana Jedinica za spašavanje zrakoplovnih posada (ACRU). Ova postrojba je evakuirala ukupno 5700 američkih zrakoplovaca, a najviše njih evakuirano je s područja nekadašnje Jugoslavije, najvećom većinom s područja pod partizanskom kontrolom.

  • +2
78. godišnjica operacije Halyard Izvor: Wikimedia Commons / Autor: US Army

Dio savezničkih zrakoplovaca uspješno je evakuirano s improviziranog aerodroma u srbijanskom selu Pranjani čiju izgradnju je naredio Dragoljub Draža Mihailović, zapovjednik kraljevske Jugoslavenske vojske u otadžbini (JVuO), odnosno četnika, a koji je nakon Drugog svjetskog rata pogubljen kao ratni zločinac.

Operacija spašavanja savezničih zrakoplovaca je nakon Drugog svjetskog rata među četnicima stekla mitološki status kao ''najveća operacija spašavanja pilota tijekom Drugog svjetskog rata'', gdje se broj zrakoplovaca koje su spasili četnici redovito preuveličavao.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Halyard Mission Foundation

Thomas T. Matteson, nekadašnji zapovjednik američke Obalne stražne, ističe da je spašavanje savezničkih zrakoplovaca uglavnom zasluga terenskih ekipa ACRU, a ne četničkog djelovanja. Štoviše, Matteson tvrdi da su četnici zloporabili neke savezničke zrakoplovce protiv njihove volje kako bi ih prikazali kao zastupnike ''četničke stvari''.

Britanski povjesničar Marko Atilla Hoare ocjenio je da je spašavanje američkih, ali i nacističkih zrakoplovaca, bilo izraz četničke real politike. ''Četnici su bili nacionalisti koji su surađivali s obje strane tijekom Drugog svjetskog rata. Kolaborirali su s Nijemcima, ali su surađivali i sa saveznicima. Oni jesu spasili jedan broj američkih pilota, ali su spašavali i njemačke pilote. To nije bio aktivni otpor. To je bila jedna vrsta real politike'', pojasnio je Hoare.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Glas Zapadne Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sudjelovao je 2019. godine u ceremoniji u Pranjanima povodom 75. Obljetnice ove operacije, a godinu dana kasnije u tom selu je svečano je otvoren memorijalni kompleks. Prošle godine je u znak sjećanja na ovu operaciju održana zajednička vojna vježba padobranaca Vojske Srbije i američke vojske pod nazivom Nebeski most 21.