LAŽIRANI PODACI

Skandal s presađivanjem organa potresao Njemačku

03.01.2013 u 13:51

Bionic
Reading

Skandal s presađivanjem organa pogodio je Njemačku. Trojica liječnika iz Sveučilišne klinike u Leipzigu suspendirana su nakon što je otkriveno da su lažirani podaci pacijenata kako bi im se skratilo čekanje na transplantaciju, piše BBC. Čak 38 pacijenata koji su imali problema s jetrom liječnici su lažno naveli kao oboljele od bubrežnih bolesti

Predsjednik odbora klinike Wolfgang Fleig rekao je kako ne može isključiti i da su liječnici za svoje poteze primali novac.

Svi slučajevi osim jednog dogodili su se 2010. i 2011. godine, a šef njemačke liječničke udruge Frank Ulrich Montgomery kaže da su nepravilnosti sada 'povijest' jer je nadzor u međuvremenu postrožen.

'Presađivanje organa nikad nije bilo tako sigurno kao danas', rekao je Montgomery dodajući da se prijašnje nepravilnosti moraju razriješiti.

Šef Fonda za zaštitu pacijenata Eugen Brysch rekao je da bi pola centara za transplantaciju u zemlji trebalo zatvoriti kako bi se stalo na kraj štetnoj konkurenciji među njima. U Njemačkoj ih trenutačno postoji 47. Ministarstvo zdravstva provelo je nadzor nad njih 10 te pritom otkrilo tri slučaja nepravilnosti. Nije poznato je li ovaj najnoviji skandal u Leipzigu povezan s ranije otkrivenim nepravilnostima u Münchenu, Regensburgu i Göttingenu.