STUDENTI NA PRISILNOM RADU

Sjeverna Koreja zatvorila sveučilišta

30.06.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja zatvorila je svoja sveučilišta na deset mjeseci i poslala studente na rad u tvornice, na polja i gradilišta, ne bi li oživjela gospodarstvo, piše britanski Daily Telegraph

Vlasti u Pyongyangu poručile su narodu da kreću u ostvarivanje cilja - Sjeverna Koreja mora postati 'veličanstvena, prosperirajuća i moćna nacija' u 2012. godini, kada se obilježava 100 godina rođenja oca nacije Kim Il-sunga.

Usto, aktualni diktator na čelu te državice, Kim Jong-il, u veljači će navršiti 70 godina. Jong-il se nada da će svom nasljedniku, sinu Kimu Jong-Unu, moći ostaviti gospodarski snažniju naciju.

Medijska izvješća iz Južne Koreje navode da je vlada u Pyongyangu u ponedjeljak naredila svim sveučilištima da obustave nastavu do travnja iduće godine. Jedini izuzetak bit će studenti koji će diplomirati u idućih nekoliko mjeseci, kao i strani studenti.

Studenti će biti poslani na rad u najveće sjevernokorejske gradove, a indicije govore da će njihove usluge biti potrebne i na popravljanju infrastrukture u poljoprivrednim područjima zemlje, koje je nedavno poharao tajfun.

Analitičari u Japanu tvrde da se iza odluke o prestanku rada sveučilišta i transferiranju studenata širom zemlje kriju drugi razlozi.

'Jedan od razloga je mogućnost prosvjeda na sveučilišnim kampusima', kaže Toshimitsu Shigemura, profesor na tokijskom sveučilištu Waseda i autor knjiga o sjevernokorejskom čelništvu.

'Čelnici su vidjeli revoluciju u Africi i strahuju da bi se isto moglo dogoditi u Sjevernoj Koreji. Boje se da bi moglo početi na sveučilištima', rekao je Shigemura.

Taj profesor tvrdi da je Sjeverna Koreja od Kine kupila opremu protiv prosvjeda, uključujući suzavac i palice. Posljednjih mjeseci povećan je i broj policijskih ophodnji na ulicama Pyongyanga.