sjednica Sabora

SDP-ovka Jerković zavapila: Djeca su gladna, a vi kupujete limuzine i borbene avione

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 14.12.2017 12:10
  • Objavljeno 14.12.2017 u 09:41
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sjednica Sabora započela je uobičajenom stankom koju je zatražilo nekoliko zastupnika. Lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić stanku je zatražio kako bi govorio o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, a zastupnica Mosta Ines Strenja Linić zbog djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije

'Odlučila sam upozoriti na rastuće siromaštvo djece u Hrvatskoj jer se čini da nitko ne čini ništa po tom pitanju. Da li ikoga iz Vlade zabrinjava to što su djeca gladna, to što je stopa dugotrajnog siromaštva djece samo u Bugarskoj i Rumunjskoj veća nego u Hrvatskoj. Nema za djecu, ali ima za borbene zrakoplove i blindirane limuzine', rekla je zastupnica SDP-a Romana Jerković.

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić upozorila je premijera Andreja Plenkovića kako danas istjeće rok od dva tjedna u kojem je Vlada trebala napraviti plan liječenja za djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije.

  • +9
  • +6

Sabor raspravlja o radu Hrvatske radiotelevizije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Premijer je prije dva tjedna dao obećanje da će u roku dva tjedna donijeti plan liječenja za djecu oboljelu od spinalne mišične atrofije. Međutim, dogodilo se nije ništa. Danas ističe taj rok i nijednog roditelja nitko nije pitao da dostave medicinsku dokumentaciju', rekla je Strenja Linić nakon stanke u Hrvatskom saboru te pozvala premijera da 'održi svoje obećanje'.

Za 'francuski model' osnivanja fonda za inovativne lijekove u koji bi građani uplaćivali donacije, a kojeg je predložio ministar zdravstva Milan Kujundžić, rekla je da nije rješenje. Umjesto toga, predložila je formiranje posebnog fonda za inovativne lijekove koji nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) , mimo već postojećeg Fonda za skupe lijekove za koje sredstva osigurava HZZO i koji je namijenjen samo za lijekove koji se nalaze na listi.

Taj fond bio bi za lijekove koji se ne nalaze na listi HZZO-a, ali koji su na listi Europske agencije za lijekove i koji bi, po ubrzanoj proceduri i na temelju jasnih medicinskih indikacija, dodjeljivao lijekove djeci kojoj su potrebni, pojasnila je.

Ivan Vilibor Sinčić upozorio je na problem zviždača u Hrvatskoj. 'Život zviždača u Hrvatskoj je težak. Kada oni progovore o korupciji izloženi su prijetnjama i mobingu, a potporu državnih institucija nemaju. To je problem, jer demotivira ostale građane koji bi željeli prijaviti korupciju', rekao je Sinčić i dodao kako Hrvatska mora stvoriti institucionalni okvir za zaštitu i podršku zviždača.

Nakon izlaganja zastupnika koji su zatražili stanku, nastavljenja je sjednica Sabora raspravom o prijedlogu zakona o provedbi uredbi Europske unije o prometu drva i proizvoda od drva.

Zastupnici će danas raspravljati i o pet točaka dnevnog reda koje se tiču rada Hrvatske radiotelevizije. Raspravit će izvješća o poslovanju HRT-a u 2014. i 2015. godini, izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a za prošlu i pretprošlu godinu, te prijedlog o imenovanju četiri člana Nadzornog odbora HRT-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!