hsu-ov uvjet vladi

SDP protiv 'Hreljina zakona' za osiguranike Royal osiguranja: To je politička korupcija

13.12.2017 u 19:21

Bionic
Reading

Saborski zastupnici SDP-a usprotivili su se u srijedu da se po hitnom postupku donese zakon koji su predložili Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a i Klub Mosta, a omogućio bi isplatu dodatka na mirovinu koji već tri godine ne primaju osiguranici Royal osiguranja, njih 3860.

Nitko se ne protivi tome da se pomogne umirovljenicima, no otvoreno je pitanje zašto je Royal osiguranje propalo, rekao je Mirando Mrsić. Ne bi se trebalo dovesti u situaciju da se na teret poreznih obveznika saniraju dubioze privatnog trgovačkog društva bez da se znaju uzroci njegovih gubitaka, kazao je.

Sutra se može dogoditi da i neko novo trgovačko društvo upadne u teškoće, pa dođe tražiti da ga saniramo, upozorio je Mrsić u saborskoj raspravi o predloženom zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina.

Osim toga, dodao je, država preuzima obvezu isplate bez da zna što je s imovinom iz koje bi se kasnije naplatila. Naveo je procjene po kojima bi zakon mogao stajati čak 40 milijuna eura, odnosno 280 milijuna kuna.

Znakovitim je ocijenio činjenicu da je predloženi zakon u proceduru ušao početkom srpnja, a o njemu se raspravlja sada. Vladajući su ga odlučili podržati jer je Silvano Hrelja (HSU) nedavno dignuo ruku za državni proračun, rekao je Mrsić i zaključio kako se radi "o jednom obliku političke korupcije".

Hrelja je te tvrdnje odlučno odbacio. "Ovo nema veze s političkom korupcijom, u 15 godina, koliko sam zastupnik, ništa nisam za sebe tražio", rekao je Hrelja te demantirao Mrsićeve procjene o trošku zakona. Ukupan se trošak procjenjuje na 129 milijuna kuna, rekao je Hrelja, ustrajavajući da je uloga države štititi one koji se sami ne mogu zaštititi, a koji u su probleme došli ne svojom krivnjom.

'Hreljin zakon' podržali su HDZ-ovi zastupnici koji ne vide svrhu da taj zakonski prijedlog ide u dva čitanja i tako se sve prolongira za nekoliko mjeseci.

  • +16
Sva lica Silvana Hrelje Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zakon treba donijeti u hitnoj proceduri, 3860 umirovljenika dovoljno je dugo bilo bez dodatka na mirovinu, ne svojom krivnjom, rekla je Marija Jelkovac (HDZ).

Prema predloženom zakonu, koji je podržala Vlada i doradila sa sedam amandmana, država će preuzeti isplatu 'doživotne otpremnine' za svih 3860 Royalovih umirovljenika. Mirovine će im se početi isplaćivati u 2018., a do kraja 2020. dobit će i zaostatke za prethodnih nekoliko godina. Vladina je procjena da će u 2018. za to trebati 35,3 milijuna kuna, a u 2019. i 2020. godini 42,3 milijuna kuna.