UHIĆENI LIJEČNICI I SOCIJALNI RADNIK

Siromašna djeca na meti svodnika i perverznjaka iz redova uglednika

24.06.2011 u 16:17

Bionic
Reading

Djeca, posebno iz siromašnih obitelji, sve su češća meta seksualnih zlostavljača i svodnika. Još više zapanjuje to što se tim prljavim poslom bave i oni kojima bi, u skladu s profesijom, humanost trebala biti na prvome mjestu, primjerice liječnici i socijalni radnici. Potvrđuju to i dva najnovija slučaja seksualnog iskorištavanja djece

U Podgorici su tako jučer uhićena dvojica 60-godišnjih liječnika koja su seksualno iskorištavala siromašnu 13-godišnju djevojčicu, dok je u Republici Srpskoj uhićen socijalni radnik koji je podvodio dječake iz siromašnih obitelji.

U okviru akcije 'Veza' crnogorska policija je sinoć, zbog obljube i podvođenja 13-godišnje djevojčice, uhitila trojicu 60-godišnjaka, dvojicu liječnika iz Nikšića i Podgorice te obućara iz Podgorice, javljaju crnogorske Vijesti. Akcija je izvedena nakon što su službenici Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u suradnji s inspektorima kriminalističke policije, duže vrijeme istraživali ovaj slučaj.

Uhićeni 60-godišnji liječnik iz Nikšića, Momčilo Šljukić, koji je i član jedne od stručnih komisija, sumnjiči se da je počinio kazneno djelo obljube nad djetetom. Drugi uhićeni liječnik, također 60-godišnjak, jest Dragan Nikolić koji radi i kao profesor u srednjoj školi te je vlasnik privatne klinike. On je osumnjičen da je počinio kazneno djelo posredovanja u vršenju prostitucije na štetu maloljetne djevojčice, zbog čega je uhićen i 60-godišnji obućar Šemso Hadžajlić iz Podgorice.

Kako javljaju Vijesti, djevojčica nije imala oca, živjela je u siromaštvu s bolesnom majkom. Iskorištavajući njen težak obiteljski i materijalni položaj, dvojica liječnika i obućar su je tjerali da više puta tijekom ove godine pruži seksualne usluge 60-godišnjem Šljukiću.

Trojac, koji je djevojčicu tjerao na prostituciju, uz kaznenu prijavu će biti predan sucu istrage podgoričkog Osnovnog suda, a prijeti im kazna od jedne do deset godina zatvora. Brigu o djevojčici preuzeo je Centar za socijalnu skrb u Podgorici, nakon što su djelatnici Centra procijenili da se majka neko vrijeme ne može brinuti o djevojčici, kojoj je narušen psihofizički integritet i pred kojom je dugotrajan proces oporavka.

SOCIJALNI RADNIK PODVODIO SIROMAŠNE DJEČAKE

Sličan slučaj, u kojem su pak žrtve seksualnog zlostavljanja siromašni dječaci, otkriven je jučer i u Banjaluci. U akciji 'Sparta' policija Republike Srpske privela je jučer socijalnog radnika banjalučkog Centra za socijalnu skrb, Anđelka Đokića, kojega se sumnjiči za podvođenje maloljetnika.

Kako navode banjalučki mediji, socijalni radnik je osumnjičen da je vrbovao i seksualno iskorištavao dječake iz siromašnih obitelji, a potom ih je prosljeđivao i svojim poznanicima. Da apsurd bude veći, Anđelko Đokić je predsjednik Skupštine Udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti u Republici Srpskoj, a u medijima je često davao izjave vezane upravo uz problem zlostavljanja djece.

Uz Đokića su, kako se navodi, privedeni i Igor Račić, djelatnik jedne agencije za osiguranje ljudi i imovine, te Milivoje Golić, koje se sumnjiči da su bili dio mreže seksualnog iskorištavanja siromašnih maloljetnika.