ZATVORENA I ZRAČNA LUKA

Sirjici u Novu ušli uz teško bombardiranje

01.01.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Sirijce je diljem zemlje na Novu godinu probudilo bombardiranje, a snage predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenici koji ga žele svrgnuti s vlasti sukobili su se na rubovima prijestolnice Damaska. Ztvorena je i međunarodna zračna luka u Alepu

'Zatvaranje je privremena mjera donesena nakon što su pripadnici oružane oporbe pokušali u nekoliko navrata ciljati civilne avione što bi izazvalo humanitarnu katastrofu', kazao je neimenovani izvor iz zračne luke.

Taj izvor nije naveo koliko će zračna luka biti zatvorena ali je ocijenio da će se sigurno 'raditi o vrlo kratkom razdoblju, toliko da se preuzme kontrola nad zonama oko zračne luke gdje su raspoređeni naoružani ustanici kako bi se zajamčila sigurnost zrakoplova'. Vlasti zadužene za zračnu luku kazale su pak da je zatvorena zbog radova na održavanju.

Sirija ušla u Novu godinu s bombardiranjem i sukobima

Građani Damaska ušli su u novu godinu uz zaglušujuće zvuke topništva koje je gađalo južne i istočne dijelove grada. U središtu Damaska vojnici su na kontrolnim postajama pucali u ponoć povodom dolaska Nove godine, što je izazvalo uzbunu u gradu.

Asadove zračne snage bombardirale su istočna predgrađa Damaska kao i područja pod kontrolom pobunjenika u gradu Alepu te još nekoliko gradića i sela, kazali su oporbeni aktivisti.

Procjenjuje se da je 45.000 ljudi ubijeno u pobuni koja je počela početkom 2011. mirnim prosvjedima na kojima su se tražile demokratske reforme, a koji su se pretvorili u oružanu pobunu nakon mjeseca napada snaga sigurnosti na prosvjednike.